У центрі уваги переговорів з Головним Омбудсманом Турецької Республіки Шерефом Малкочем були питання дотримання прав громадян на території двох країн.

Людмила Денісова поінформувала про переслідування за політичними мотивами Росією 121 громадянина України, передала список з іменами 86 кримських татар, які перебувають в ув’язненні на території РФ і тимчасово окупованого Криму, та звернулася з проханням сприяти усіма можливими засобами поверненню українських політв’язнів на Батьківщину. А також повідомила турецькому Омбудсману про проблеми на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей — масштабну інформаційну пропаганду РФ, політизацію та мілітаризацію дітей, систематичні порушення соціальних та економічних прав людини, а також про 296 громадян України, які незаконно утримуються у в’язницях ОРДЛО і 258 громадян, зниклих безвісти. У свою чергу Шереф Малкоч пообіцяв посилити допомогу в боротьбі за повернення українських громадян та територій.

Також сторони обговорили подальшу взаємодію у питаннях протидії торгівлі людьми. Людмила Денісова подякувала Шерефу Малкочу за підтримку її ініціативи з впровадження механізму міжнародно-правового захисту осіб, які постраждали від торгівлі людьми, проте на території країни, де вони були затримані, їх кваліфіковано як злочинців. Домовилися про створення міжнародної платформи Омбудсманів для напрацювання рекомендацій щодо протидії цьому явищу.

Головний прокурор міста Анталія Халіл Інал поінформував Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про роль прокуратури в забезпеченні дотриманні прав людини, в тому числі процесуальних. Людмила Денісова передала список із семи ув’язнених громадян України, які на даний час перебувають в установах виконання покарань міста Анталія, з вимогою перевірити умови їх утримання та недопущення порушення їхніх процесуальних прав.

Омбудсман звернула увагу на справу двох громадян України — кримських татар, яка нині розглядається в суді Анталії. Чоловіків звинувачують в участі в організації «Хізб ут-Тахрір». Людмила Денісова наголосила на необхідності забезпечення для наших громадян неупередженого і прозорого судового розгляду та належного правового захисту. Отримала запевнення від турецької сторони, що права українців буде дотримано відповідно до законодавства Туреччини, а в судовому засіданні, що відбудеться 15 жовтня цього року, візьме участь особисто.

Перебіг судової реформи в Україні та Туреччині, як повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України, Людмила Денісова обговорила з очільником окружного Апеляційного суду Анталії Орханом Оздеміром. З Головою Інституції прав людини та рівності Турецької Республіки Мугаремом Киличем підписала Меморандум про взаєморозуміння між правозахисними інституціями двох держав. Мета документа — забезпечення співпраці у сфері попередження та недопущення порушень прав осіб, які перебувають у місцях несвободи на територіях двох держав.

Питання висвітлення в інформаційному просторі Туреччини ситуації в Україні, пов’язаної з незаконною окупацією Криму та ОРДЛО, Омбудсман обговорила з Мевлютом Єні, президентом асоціації журналістів Анталії — регіональним об’єднанням представників медіа, які працюють у провінції. Людмила Денісова передала інформацію про факти переслідування громадян України країною-окупантом за політичними мотивами. Звернулася до турецьких ЗМІ з проханням забезпечити висвітлення об’єктивної інформації про масові порушення прав людини країною-окупантом Російською Федерацією.