Про це зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук на особистій сторінці у Фейсбуці.

«Проектом закону № 5707 «Про правотворчу діяльність» запропоновано ввести практику оцінки впливу проектів нормативно-правових актів (НПА), яка вже є поширеною в багатьох країнах сталої демократії, а в більшості країн Європейського Союзу застосовується для всіх типів проектів НПА. Щоб законодавчий процес в Україні став ефективним і злагодженим, значна увага повинна приділятися якісній аналітичній роботі ще до початку розробки проектів НПА. Одним з інструментів втілення такої роботи є оцінка впливу проектів НПА», — наголосив Руслан Стефанчук.

За його словами, оцінка впливу допомагає знайти способи найбільш ефективного врегулювання суспільних відносин; визначити ймовірні переваги та негативні наслідки прийняття НПА, а також відповідні ризики, які можуть мати вплив на суспільство, приватні організації, довкілля та інші сторони в довгостроковій перспективі; дати відповіді на більшість питань щодо законопроекту, які виникатимуть на етапі його розгляду в парламенті.

«Важливо розуміти, що оцінка впливу є необхідною, навіть якщо певна ініціатива не отримує політичної підтримки вже на етапі своєї підготовки. Тому що її здійснення покращує послідовність державної політики під час зміни політичних циклів», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.