Про це заявили представники cекретаріату Уповноваженого Верховної Ради України із прав людини, які перевірили низку об’єктів на території Запорізької області.

Так, під час візиту в обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки з’ясувалося, що існує заборгованість перед військовослужбовцями за серпень із виплати грошової компенсації за піднаймання житлових приміщень на загальну суму 159 тисяч гривень. Також заборгували 2,8 мільйона гривень матеріальної допомоги на оздоровлення й 80 тисяч гривень одноразової грошової допомоги під час укладення першого контракту.

«Військовослужбовці скаржилися на відсутність можливості реалізації права на відпочинок у зв’язку з наявністю на час особливого періоду обмеження щодо одержання ними додаткової відпустки як учасниками бойових дій», — зазначають перевіряльники.

Крім того, через відсутність пандусів обмежується доступ до приміщення центру й утруднюється надання послуг особам з інвалідністю та маломобільних груп насе-лення.

Під час відвідування військової частини А1978 в Запоріжжі також виявили заборгованість із виплати матеріальної допомоги на оздоровлення на загальну суму понад 11 мільйонів гривень, на вирішення соціально-побутових питань (204 тисячі), одноразової допомоги під час укладання першого контракту (2,7 мільйона), а також за перебування у відрядженні (68 тисяч). А загальна сума заборгованості звільненим зі служби становить майже 1,7 мільйона гривень.

«Не в повному обсязі профінансовано й витрати на утримання і ремонт казармено-житлового фонду. Із запланованих коштів у сумі 203 мільйони гривень військовій частині виділено лише триста тисяч», — зазначають у cекретаріаті.

Пропозиції Уповноваженого Верховної Ради України із прав людини щодо вирішення вищезгаданих питань спрямують до відповідних органів військового управління.

Запорізька область.