Період повернення інвестицій у цьому бізнесі затяжний. Бо щоб отримати перший урожай грибів, фермер чекав п’ять років. Вони знадобилися для того, щоб з посіяних спор виросли трюфелі. Утім, посіявши гриби один раз, урожай з ділянки можна збирати протягом 10—20 років. Сіють спори трюфелів між деревами, краще підходить горіх, дуб, бук, ліщина. Гриби беруть з дерев корисні речовини для росту.
Ціннішими вважаються білі трюфелі. Їхня вартість у ЄС — 400 євро за 100 грамів. З одного гектара грибної плантації збирають до 15 кілограмів трюфелів. Для їх вирощування можна застосовувати штучне зрошення, адже грибам потрібно багато вологи.
«Трюфель любить південні схили, мішані ліси й вологість — інакше гриб некомфортно почуватиметься», — розповів журналістам Михайло Козьма.