Про це наголосив народний депутат Петро Порошенко («Європейська солідарність») на міжнародній безпековій конференції у Швеції. Європейський Союз та Захід, на його переконання, мають перестати намагатися «не ображати Путіна», а жорстко протистояти де-структивним діям Російської Федерації. Петро Порошенко закликав до продовження і посилення політики санкцій супроти Росії як країни-агресора і представив своє бачення ключових викликів перед східною політикою Євросоюзу.

«Згортання суверенітету та демократії в Білорусі, посилення контролю Москви над Вірменією свідчать, що нинішня політика ЄС щодо східноєвропейських сусідів розвалюється, а Захід ризикує програти гостру геополітичну конкуренцію з Росією над країнами регіону», — зазначив Петро Порошенко.

Для свого виживання «Східне партнерство», за його словами, потребує нового сенсу, амбітного порядку денного, чіткого бачення майбутнього, а головне — політичної волі об’єднаної Європи. Одночасно, зазначив він, Захід має оновити підходи до відносин із країнами «Східного партнерства», особливо з країнами, які чітко проголосили курс на інтеграцію з Євросоюзом та уклали угоди про асоціацію, — Україною, Грузією та Молдовою.

«Сьогодні ми маємо можливість творити наше спільне майбутнє шляхом формування «Східного партнерства 2.0» на основі Стратегії східного розширення. Така Стратегія вимагає політичного лідерства з боку Євросоюзу та розумного поєднання наявних реалій з оновленими механізмами та інструментами, випробуваними в рамках попередніх хвиль розширення Союзу, зокрема поглибленою секторальною інтеграцією, посиленою фінансовою підтримкою», — резюмував народний депутат.