Загалом у 1941—1943 роках в урочищі розстріляли від 70 до 100 тисяч людей різних національностей та соціальних і політичних груп. Учора ввечері за участі Президента України Володимира Зеленського, а також міжнародних гостей, серед яких були президенти Ізраїлю і Німеччини, голови парламентів Австрії, Грузії, Чехії, Швеції, Словаччини та Польщі, в Меморіальному центрі Голокосту «Бабин Яр» відбулися офіційні заходи до 80-х роковин трагедії.

Окрім учорашніх виступів у Бабиному Яру, детальніше про які ми розповімо в наступних номерах через те, що вони відбулися увечері, цими днями у столиці пройшла ціла низка заходів з ушанування пам’яті жертв Бабиного Яру. Так, у середу відбулася прем’єра документального фільму Сергія Лозниці «Бабин Яр. Контекст». Стрічку показали в урочищі, на сцені біля пам’ятника «Менора». Цей документальний фільм створений на замовлення Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Стрічка заснована на архівних матеріалах і розповідає про події, які призвели до вбивства 33 771 єврея в окупованому нацистами Києві 29—30 вересня 1941 року, та про наслідки цієї трагедії. У межах показу фільму також відбулася прем’єра твору «In memorium» композитора Валентина Сильвестрова у виконанні Київського камерного хору під керівництвом українського хорового диригента Миколи Гобдича. Раніше, 3 жовтня, у Києві відбувся Марш Пам’яті, у якому взяли участь тисячі киян й сотні небайдужих людей з усього світу.

У декого з гостей учорашніх заходів була й своя додаткова програма. Так, Федеральний президент Німеччини Вальтер-Франк Штайнмаєр учора відвідав Корюківку Чернігівської області. 1—2 березня 1943 року в результаті каральної акції нацисти знищили всіх мешканців цього міста — майже сім тисяч чоловік. На Нюрнберзькому процесі цю подію названо наймасштабнішою трагедією у Другій світовій війні. Федеральний президент Німеччини відвідав монумент загиблим і вшанував їх хвилиною мовчання. Також він побував у Корюківському історико-краєзнавчому музеї.

Візит маршалка Сенату Республіки Польща Томаша Гродзького розпочався з покладання вінків до Братської могили на Польському воєнному цвинтарі в Биківні, під Києвом. Також маршалок відвідав костел святого Миколая та поклав квіти до могили легіонерів на Байковому кладовищі.

*****

На знімку: Після масових розстрілів євреїв, що проводилися німецькими окупаційними військами 29—30 вересня 1941 року в урочищі Бабин Яр, сюди для захоронних робіт були підігнані радянські військовополонені. На передньому плані дві жінки, що спілкуються з німецьким солдатом з оточуючого загону. Одна з них тримає на руках маленьку дитину. 1 жовтня 1941 року.

Фото Johannes Hahle.

Знімок зберігається в Das Archiv des Hamburger Instituts fur Sozialforschung.