Як зазначила Олена Кондратюк, протягом останніх двох місяців це вже друга її зустріч з керівництвом латвійського парламенту. «У серпні ми також зустрічалися з Віце-спікеркою Саейму Латвії пані Інесе Либиня-Егнере. Це яскраве свідчення посилення міжпарламентських зв’язків між нашими державами», — підкреслила вона. «Для нас також велика честь, що Латвія на високому рівні представлена на заходах із вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру», — додала заступниця глави українського парламенту.

Під час зустрічі сторони обговорили спільне історичне минуле двох народів, відновлення та збереження історичної пам’яті про злочини тоталітарних режимів. «У нас є спільне минуле, але в нас також і спільне європейське майбутнє. Дуже раді і пишаємося тим, що маємо надзвичайно дружні і партнерські відносини з Латвією на міждержавному і на міжпарламентському рівнях», — сказала Олена Кондратюк. Заступниця Голови Верховної Ради також наголосила, що парламент високо цінує створення в Саеймі Латвії Кримської платформи.

Своєю чергою пані Дагмара Бейтнере-Ле Галла запевнила, що Україна, її суверенітет і територіальна цілісність є дуже важливими для Латвії. За її словами, латвійська сторона готова до активної роботи в рамках Кримської платформи.
Разом із присутнім на зустрічі Послом Латвії в Україні Ілгварсом Клявою сторони домовилися скоординувати зусилля щодо проведення заходів Кримської платформи. Зокрема, Латвія планує організувати велику міжнародну конференцію з питань окупації Криму як прикладу порушення міжнародного права. Учасниці та учасники зустрічі також обговорили питання євроатлантичної інтеграції України та взаємодії в ПАРЄ в рамках формату Балтік+ та активізацію співпраці України з ініціативою Трьох морів. «Маємо спільно реагувати на гібридні за-грози, які стоять перед нашими країнами та безпекою в усій Європі. Це необхідність спільно протистояти Північному потоку-2 як геополітичному проекту Російської Федерації. Це також застосування всіх можливих санкцій до обраних в окупованому Криму депутатів Держдуми РФ та організаторів незаконних виборів», — наголосила Олена Кондратюк. Водночас Віце-спікера Саейму Дагмара Бейтнере-Ле Галла зазначила, що Латвія готова до рішучих дій у цьому напрямку спільно з Україною та очікує на відповідні кроки з української сторони.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.