Учора Президент, Верховний головнокомандувач Петро Порошенко під час робочої поїздки в Житомирську область передав військовослужбовцям частин Збройних Сил понад 150 одиниць техніки та озброєння, виготовлених або відновлених вітчизняними підприємствами оборонно-промислового комплексу.

На аеродромі в селищі Озерне глава держави вручив сертифікати на техніку, озброєння та стрілецьку зброю, а також на два військові літаки МІГ-29 та два — СУ-27. Він привітав військових із Новим роком та Різдвом Христовим і висловив сподівання, що 2015-й стане для України роком перемоги і миру. «Нова українська армія буде опорою і гарантом незалежності та територіальної цілісності держави», — заявив Президент, наголосивши, що для нього «велика честь бути Верховним головнокомандувачем такого війська».

Серед техніки, переданої на потреби армії, — бойові машини піхоти та десанту, транспортери, військові джипи КрАЗ «Спартан», автоматичні міномети, штурмова стрілецька зброя. Глава держави висловив подяку керівництву та трудовим колективам Державного концерну «Укроборонпром», Житомирського бронетанкового заводу, Харківського автомобільного ремонтного заводу, Шепетівського ремонтного та Кременчуцького автомобільного заводів, науково-виробничого об’єднання МВС «Форт», усім, хто долучився до надзвичайно важливої справи створення та відновлення військової техніки. Президент також вручив державні нагороди військовослужбовцям.

*** 

Напередодні глава держави провів робочу нараду з керівниками силових відомств за участю Секретаря РНБО.

Через лінію зіткнення в зоні АТО залишать не більш як сім тран-спортних коридорів. Усі решту шляхів перекриють для проведення комплексних антитерористичних заходів. Про це йшлося у доповіді Секретаря РНБО Олександра Турчинова під час робочої наради. 

Особливу увагу на цьому зібранні приділили аналізу ситуації в зоні проведення антитерористичної операції та стану виконання мінських домовленостей, повідомляє прес-служба глави держави. Зачіпали питання дотримання режиму припинення вогню, рівня матеріально-технічного забезпечення військ і стану виконання рішень РНБО про пропускний режим на лінії розмежування та заходів із протидії фінансуванню бойовиків.

«Активізація терористів та їх спроби провокувати Збройні Сили України потребують наших рішучих дій», — наголосив під час засідання Президент. Він наполягає на посиленні дій, спрямованих на звільнення полонених. «Завдяки розвідці та СБУ, ми володіємо інформацією про місцезнаходження та кількість наших військових, які перебувають під арештом незаконних збройних формувань. Ми маємо зробити все для їхнього якнайшвидшого визволення», — сказав глава держави. Для недопущення контрабанди він доручив Службі безпеки посилити контроль на пропускних пунктах, а антитерористичному центру — забезпечити проходження через них лише оформлених вантажів зареєстрованих підприємств.

На робочій нараді глава держави звернув увагу на ситуацію з надходженням військово-технічної та матеріальної допомоги від країн-партнерів. Говорили й про етапи переоснащення та забезпечення учасників антитерористичної операції сучасною військовою технікою, в тому числі й засобами протибатарейної боротьби.

Президент звернув увагу на те, що за короткий термін вдалося суттєво посилити боєздатність Збройних Сил. За місяць наші військові отримали чимало нової або модернізованої бойової техніки, і таке переоснащення триватиме й надалі, заявив Петро Порошенко, наголосивши: кожного мобілізованого військовослужбовця мають забезпечити всім необхідним, а питання вибору постачальника керівникам силових відомств варто узгоджувати з волонтерами. «Якщо переглядатимуть компанії-постачальників, які були в минулому, то робити це треба за участі волонтерів. Я був приємно вражений якістю та ціною української продукції для військових, представленої на Яворівському полігоні, і прошу Міністерство оборони врахувати цю позицію», — зауважив Президент.

 

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).