До 30-річчя Незалежності України у Краматорську відбувся Конгрес жінок Донеччини «Рух до гендерної рівності в контексті міжнародних зобов’язань України», в якому взяв участь голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець. Співорганізатори заходу — Донецька обласна державна адміністрація, ООН Жінки, проект USAID «Економічна Підтримка Східної України», Фонд ООН у галузі народонаселення, ГО «СМАРТА» і Національний Демократичний Інститут.

Дмитро Лубінець (на знімку під час виступу) закликав жінок бути активними, проявляти себе, брати активну участь у політичному та громадському житті країни.

«Місце жінки не на кухні, а в політиці!» — наголосив Дмитро Лубінець, зазначивши, що в нинішньому скликанні в парламенті значно збільшилася кількість жінок.

«У сьомому скликанні Верховної Ради жінок було 10 відсотків, у восьмому — 12, а в дев’ятому скликанні маємо вже 20 відсотків жінок. Переконаний, із кожним скликанням ця цифра зростатиме, й дуже хочу, щоб парламент десятого скликання був показовим навіть для всієї Європи, і жінок та чоловіків було порівно!» — підкреслив народний депутат.

За словами Дмитра Лубінця, збільшилась і кількість жінок, які беруть участь у виборах до місцевих рад. Насамперед це пов’язано із законом, який передбачає застосування квот, а також із появою виборчої культури в Україні й кращим сприйняттям суспільством жінок-депутаток.

«Перед парламентськими виборами 2019 року зробили норму, згідно з якою партія, що пройшла до Верховної Ради та виконала гендерну квоту, додатково отримувала 10 відсотків до суми річного держфінансування, — зазначив Дмитро Лубінець. — Але чи йдуть ці кошти на посилення ролі жінок? На жаль, не завжди. Тому я, як народний депутат України, голова Комітету з питань прав людини, ініціюватиму зміни до законодавства, щоб партії, які отримають додаткове фінансування за дотримання гендерних квот, використовували ці кошти за призначенням — на посилення ролі жінок у прийнятті політично важливих рішень!

Щобільше, вважаю, жінок має бути не тільки у місцевому самоврядуванні, а й у парламенті та уряді. Переконаний, що робота як законодавчої, так і виконавчої гілок влади буде значно кращою!».

Заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Юлія Костюніна, яка взяла участь у форумі, висловила сподівання, що Конгрес жінок Донеччини дасть змогу здійснити обмін досвідом і кращими практиками, а представники та представниці кожної із громад, які долучилися до заходу, отримають нові ідеї, які втілюватимуться на місцях.

На конгресі була представлена фотовиставка, присвячена проблемі домашнього насильства й необхідності протидії цьому явищу в будь-якому його прояві.

Донецька область.

Фото зі сторінки Лілії Кісліциної у Фейсбуці.