Руслан Марцінків прозвітував перед міською громадою.

Цими вихідними, 9—10 жовтня, в Івано-Франківську святкували. Нагода поважна — два роки тому офіційно створено ОТГ, яка об’єднала обласний центр Прикарпаття та 19 сіл. З цього приводу міський голова Руслан Марцінків прозвітував за зроблене. Місце зустрічі — парк імені Тараса Шевченка, формат — відеосюжети про різні сфери життя територіальної громади.

Руслан Марцінків нагадав про реконструкцію міського озера, де влаштували освітлення, встановили поручні, лавочки, побудували поліуретанові ігрові доріжки, оновили пірс, який став наче палубою великого корабля.

Загалом у місті є 51 зелена зона. Цьогоріч взялися за облаштування відпочинкової зони на Вовчинецьких горах. Тут, на березі Бистриці Надвірнянської, облаштовано оглядовий майданчик, східці-тераси. А ще прокладуть велодоріжки та заасфальтують дорогу, що додасть комфорту мешканцям навколишніх сіл. Наступного року так само реконструюють Німецьке озеро. Так міська рада реалізує амбіційний план збільшення парків та скверів.

«Найбільшим інфраструктурним проектом стало об’єднання Північного та Південного бульварів, — акцентував Руслан Марцінків. — Проект показовий. Знесення 18 будівель далося непросто, але безконфліктно, через домовленості з їхніми власниками, орендарями на ринку. Новий автошлях розвантажив дотичні вулиці. Тут буде прокладено тролейбусний маршрут, постануть велодоріжки, тротуари, влаштуємо освітлення».

Цьогоріч у тергромаді відремонтовано 20 комунальних доріг та 18 дворів. Пріоритети визначали методом голосування через програму «Бюджет участі». Знакова вулиця — Донцова, де під час реконструкції виявили старовинну бруківку, якою замостили одну з ділянок і так зберегли частинку історії.

У рамках Національної програми «Велике будівництво» нарешті завершать спорудження нового мосту через річку Бистриця Солотвинська. Принагідно Руслан Марцінків подякував народним депутатам від Прикарпаття за підтримку проекту. А наступного року за цією ж програмою реконструюють вулицю Євгена Коновальця.

Великі зміни сталися і в пасажирських перевезеннях. Цьогоріч парк комунального транспорту поповнився сімома новими автобусами. А загалом нової техніки за останні роки місто придбало 120 одиниць. Весь транспорт обладнаний зручностями для людей з інвалідністю. Показник інклюзивності — 96 відсотків — найвищий у країні, так само — щодо обладнання кондиціонерами. Капіталовкладення оправдані, бо додають комфорту пасажирам.

Дбають у громаді й про комфортне навчання, виховання юні та активне дозвілля. Завдяки згуртованій роботі міськвиконкому та депутатського корпусу за кілька останніх років вдалося відкрити вісім нових дитсадків, до кінця року постане ще один, наступного — два.

«Незважаючи на скасування пайової участі, в кожному мікрорайоні ставимо для забудовника завдання збудувати дитсадок і нову школу. Цьогоріч саме так відкрили сучасний комунальний дошкільний заклад «Джерельце». У планах — добудова кількох шкіл», — зазначив Р. Марцінків.

Завдяки участі в міжнародному проекті енергоефективності НЕФКО в тергромаді утеплили 15 дитсадків і 5 шкіл. У роботі — ще 20 шкіл та 13 дитсадків. Енергомодернізованими стають і багатоквартирні будинки. Такі амбітні проекти реалізують завдяки співпраці з об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків «Енергодім».

Дбають і про дитячий розвиток. В Івано-Франківській ТГ діє 13 позашкільних закладів, де налагоджено гурткову роботу. Р. Марцінків зазначив, що такі клуби мають бути доступними, а заодно подякував освітянам та батьківській спільноті за те, що перетворюють місто на сучасне й модне.

Значні досягнення є в галузі медицини. Це й відкриття нових відділень, оснащення лікарень та поліклінік, відкриття амбулаторії в Тисменичанах. Цьогоріч у ЦМКЛ уперше провели операцію з пересадки донорської нирки від близькоспорідненого донора.

Не забуті й учасники бойових дій у зоні АТО/ООС, сім’ї загиблих на Майдані та на сході країни. Цьогоріч відкрили пам’ятник героям московсько-української війни. Під час звіту хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх загиблих.

Крім матеріальної підтримки сімей цієї категорії, із міського бюджету надають допомогу людям золотого віку — тим, кому за 75 років, а таких у громаді понад три тисячі. Й додатково — старожилам, що досягли 90-річного віку, а таких мешканців є 550.

Із міського бюджету надавали допомогу освітянам і медикам, що захворіли на COVID-19. Значні кошти пішли на забезпечення засобами індивідуального захисту освітнім та медзакладам, інші протиепідемічні заходи.

«Підбивати підсумки важливо. Бо це орієнтири для майбутніх цілей. Проблем і напрямів роботи багато, тож не зупиняємося на досягнутому», — підсумував Руслан Марцінків.

Зі святом жителів громади привітали народна депутатка Оксана Савчук, представники різних релігійних конфесій, котрі відзначили толерантне ставлення та взаємопідтримку. І традиційно нагородили Людей року.

Другу річницю створення громади продовжили відзначати святковими концертами. Це й фестиваль «Мелодії парку», виступи музичних муніципальних колективів на різних міських локаціях та в навколишніх селах. На площі Ринок тим часом розгорнули крафтовий ярмарок, де можна було придбати дари полів, вироби сироварів, пасічників та інші місцеві смаколики.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби міського голови.