Міський голова Нетішина Олександр Супрунюк, який пішов на такий крок після останньої сесії міськради, зізнався, що за сім років на своїй посаді вперше зробив це. Під заборону потрапило рішення, яке стосувалось внесення зміни до бюджету. Чому він зробив це?

На перший погляд, проблема, яка підштовхнула до вето, мала б розв’язуватися на рівні ОСББ і комунальних служб. Натомість навколо неї розгорілись чималі пристрасті. А все розпочалось із непрацюючого ліфта в гуртожитку.

Його мешканців можна зрозуміти — ліфт зламаний, полагодити нікому, бо на це немає грошей. Робити це власним коштом люди не хочуть, а жити в таких умовах уже не можуть... Одно слово, доволі типова комунальна проблема, яка затягнулась у тугий вузол. Щоб нарешті його розрубати, мешканці гуртожитку зібрались під стінами міськради і звернулись до депутатів, щоб ті знайшли кошти для ремонту. Акція вдалась. Бо більшість депутатів вирішили не загострювати конфлікт, піти назустріч людям і дати кошти на ремонт. І тут раптом вето.

Як пояснить Олександр Супрунюк у соціальних мережах, під тиском протестувальників було прийнято необґрунтоване рішення про виділення з бюджету 40 тисяч гривень. Депутати зробили це без експертного обстеження та бюджетного запиту, тому рішення суперечить бюджетному регламенту.

Та не тільки в цих формальностях річ. Голова бачить проблему ширше, бо, на його думку, в людей поменшало бажання брати відповідальність за свій будинок. Натомість вони вірять в обіцянки популістів, що все буде зроблено безплатно. Але ким і як?

— Безплатно нічого не буває! Якщо за послуги хтось не заплатив, то за нього так чи інакше заплатять сусіди. А несплачені гроші — це невиконані комунальні роботи в інших будинках, неможливість виплатити премії та доплати працівникам ЖКО, зростання заборгованості тощо. Якщо ми виділяємо кошти з бюджету міста, то треба пам’ятати, що це гроші платників податків, тобто вчителів, медиків, працівників ХАЕС, того-таки ЖКО, — пояснив свою позицію голова.

Не можна заперечити, що в комунальному господарстві міста є свої проблеми. І це даність практично кожного населеного пункту. На місцях влада намагається розв’язувати їх, як може. За словами нетішинського голови, депутати та міськвиконком розробили низку програм підтримки житлового фонду. Серед них — револьверний фонд для ОСББ, програма співфінансування 60/40 жителів багатоповерхівок і міськради, компенсація капітальних ремонтів для малозабезпечених верств населення через програму «Турбота» тощо.

— Гуртожитки перебувають у гіршому стані порівняно з багатоквартирними будинками, — визнає Олександр Супрунюк. — Але робити виняток для одного вважаю неправильним. Тому розробляємо додаткову програму для всіх гуртожитків за умови переходу їх в ОСББ чи до управляючої компанії.

До наступної сесії голова обіцяє підготувати проект змін до програми щодо співфінансування для гуртожитків. Якщо до цього часу той, що зі зламаним ліфтом, як і будь-який інший, визначиться з формою управління, вони отримають гроші не тільки на ремонт ліфта, а й на інші потреби, що будуть визначені програмою.

Виявляється, ось так просто може розв’язатись задавнена проблема. Без протестів на вулиці. Та для багатьох власників житла і мешканців гуртожитків вона все-таки має стати серйозним уроком: немає житла, за яке повинен відповідати «хтось». Найбільша відповідальність лягає на тих, хто в ньому мешкає. А вже завдання влади — підтримати людей у прагненні бути господарем у своєму домі.

Хмельницька область.