У зв’язку з появою в деяких ЗМІ повідомлень про те, що в Законі України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» зникли норми стосовно запровадження обмежень нарахування заробітних плат народним депутатам і членам Кабінету Міністрів, прес-служба роз’яснює таке.
Зазначаємо, що скасування широкого кола пільг і виплат окремим категоріям осіб передбачено Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (опублікований у газеті «Голос України» від 31.12.2014 №254).
Прикінцевими положеннями (п. 10) цього закону передбачено, що у 2015 році максимальний місячний розмір заробітної плати (грошового забезпечення) народних депутатів, членів Кабінету Міністрів, прокурорів, працівників державних органів (крім Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції) та інших бюджетних установ, працівників Національного банку, суддівської винагороди обмежуються сімома розмірами мінімальної заробітної плати, а при скороченні чисельності працівників — 10 розмірами мінімальної заробітної плати (виплата допомоги з тимчасової непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата часу щорічної відпустки не враховуються у зазначеному максимальному розмірі).
Щодо введення таких норм до тексту закону України про Державний бюджет на наступний рік зазначаємо таке.
Відповідно до статей 95, 96 Конституції України предметом регулювання закону України про Державний бюджет є встановлення доходів та видатків на загальносуспільні потреби.
Конституційний Суд України у 2008 році своїм рішенням заборонив вносити законом про Державний бюджет зміни до інших законів.
Тому відсутність у Законі України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» норм про обмеження заробітних плат високопосадовців відповідає вимогам чинного законодавства.
Просимо колег-журналістів уважно аналізувати норми законодавства.