Золотою медаллю Європейської науково-промислової палати нагороджений рівненський винахідник Віктор Бернацький (на знімку) за модель так званого вловлювача ураганів, над розробкою якої він працює третій рік і яка покликана приборкувати буревії, урагани, смерчі.

Рівненське ноу-хау зовнішньо схоже на циліндр, складається з двох частин: горизонтальної та вертикальної. Всередині облаштовано систему вентиляторів. Цей пристрій працює в автономному режимі. Він збуджується або приводиться в рух ураганом і паралельно гасить його, тобто не потрібно додаткових джерел енергії. Щоб погасити, приміром, стихію на морському узбережжі, слід лише вздовж берегової лінії встановити приблизно сотню «приборкувачів» розміром 1х3 м або 2х6 м. Кожен із них, за підрахунками вченого, вартує не більш як тисячу доларів, проте ефект від такого застосування може бути тисячократним.

Коментуючи високе визнання своєї наукової розробки, Віктор Бернацький сказав, що аналога «приборкувачеві ураганів» у світі немає. Заодно рівнянин вірить у його швидке практичне застосування, бо є країни, в яких на рік буває понад тисяча потужних буревіїв.

Рівненська область.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.