Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко взяв участь у засіданні Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування (на знімку), під час якого розглядався у другому читанні проект закону про столицю (№ 2143-3).

Доповідаючи законопроект, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін розповів про ключові принципи доопрацьованого документа. Це, зокрема, самостійність влади (власні виконавчі органи); законність у столиці (нагляд держави через префектуру/КМДА) та стримування і противаги в місцевому самоврядуванні столиці (розподіл зон впливу між Київрадою та районними радами на рівні закону).

«Під час доопрацювання законопроекту ми врахували пропозиції Ради Європи, прибрали всі специфічні норми, що не стосуються особливостей місцевого самоврядування та державної влади в Києві, відновили незалежне місцеве самоврядування в столиці у повному обсязі», — зазначив Віталій Безгін, додавши, що відповідно до законопроекту, київський міський голова обирається на відкритих виборах, очолює Київраду та виконавчий комітет, він відповідальний за стан справ у столиці, розпоряджається місцевим бюджетом. Звільнити його можна з ініціативи 2/3 депутатів або за народною ініціативою. Водночас голова КМДА призначається Президентом, підконтрольний і підзвітний уряду та Президенту, відповідальний за законність у місті, може бути звільнений одноосібно Президентом за поданням уряду (у формі дисциплінарного покарання).

У свою чергу Олександр Корнієнко, який, як відомо, до обрання на посаду Першого заступника глави парламенту входив до складу цього комітету, наголосив, що після ухвалення законопроекту КМДА контролюватиме законність, представлятиме і координуватиме державну владу та реалізуватиме державні програми в столиці. Крім того, КМДА не втручатиметься в управління і господарські процеси місцевого самоврядування в Києві.

«Голова КМДА координуватиме роботу центральних органів виконавчої влади на місцях та «дбайливо наглядатиме», що й передбачає Європейська хартія місцевого самоврядування. Дбайливий нагляд означає, що жодні рішення не зупиняються, а голова КМДА, призначений Президентом за поданням Кабміну, дбайливо вказуватиме місцевій владі на чолі із законно обраним головою на можливі недоліки в тих актах, які розроблятимуть Київрада та виконком. Це нормальна практика. Це ті самі префекти, до яких ми йдемо», — пояснив Олександр Корнієнко.

За підсумками розгляду комітет рекомендував парламенту підтримати законопроект про столицю у другому читанні.

Народні депутати також привітали Олександра Корнієнка з обранням на посаду Першого заступника Голови Верховної Ради, той у свою чергу, побажавши колегам плідної роботи, зауважив: «У вас у президії завжди є союзник». Водночас він закликав колег активізувати процеси з обговорення змін до Конституції в частині децентралізації. «Сподіваюсь, що буде воля внести на цій сесії відповідні зміни. Хотів би, щоб наш комітет не загубився у цьому процесі. Будемо звертатися до правового комітету, як основного, щоб він створив якусь робочу групу і голос нашого комітету був там гарно чутний», — наголосив Олександр Корнієнко.

Фото sluga-narodu.com.