ПАТ «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» — єдине в Україні підприємство, що самостійно здійснює розвідку, освоєння та розробку родовищ нафти і газу в українському секторі Чорного та Азовського морів, підготовку вуглеводневої сировини, її транспортування і зберігання. Одне з найбільших платників податків у країні.

«Чорноморнафтогаз» безперебійно постачає природний газ споживачам Криму. Експлуатує 10 родовищ: чотири — на шельфі Чорного моря, три — на шельфі Азовського і три — на території Криму.

Про результати роботи колективу й перспективи розвитку підприємства бесіда з головою правління ПАТ «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» Сергієм ГОЛОВІНИМ.

— Сергію Миколайовичу, нинішньою осінню очолюваний вами колектив святкував тридцять п’яту річницю з початку роботи на енергоринку. Про які виробничі досягнення говорили на врочистих зборах?

— 20 жовтня 1978 року було створено спеціалізоване виробниче підприємство «Чорноморнафтогаз», основним завданням якого стало прискорене освоєння вуглеводневого потенціалу континентального шельфу. Аналогів підприємству тоді не було ні в Радянському Союзі, ні в інших причорноморських країнах.

Сьогодні «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» — унікальний багатофункціональний комплекс, що об’єднав в єдиний технологічний цикл буріння розвідницьких та експлуатаційних свердловин, облаштованість родовищ, видобуток і підготовку продукції, її транспортування, зберігання й надійну подачу споживачам.

За три з половиною десятиліття самовідданої праці наш колектив відкрив 17 родовищ, побудував 18 морських добувних платформ і блок-кондукторів, проклав 1000 кілометрів наземних і морських трубопроводів, уведено в експлуатацію Глібовське підземне сховище газу. 

Останніми роками ми потужно модернізували свій технічний і технологічний потенціал — придбали дві сучасні плавучі бурові установки п’ятого покоління, п’ять суден технологічного флоту і два вертольоти. Це дало змогу прискореними темпами ввести в експлуатацію нове Одеське родовище на шельфі Чорного моря й істотно наростити обсяги видобутку природного газу.

Цього року ми плануємо добути 1 мільярд 650 мільйонів кубометрів блакитного палива. У наступному перевищимо показник у 2,4 мільярда, що дасть можливість у повному обсязі забезпечити потреби Кримського півострова. А в 2015 році вийдемо на рубіж 3 мільярди кубометрів.

На сьогоднішній день підприємство лідирує серед всіх компаній Чорноморського регіону за обсягами бурових робіт на шельфі та обсягами видобутку природного газу.

— Керівництво держави, зокрема Президент України, ставить завдання найближчими роками домогтися енергетичної безпеки країни. Які роль, місце, значення й перспективи у вирішенні цього завдання відведено вашому колективу?

— На виконання доручень Президента України Віктора Януковича та Кабінету Міністрів України із збільшення вітчизняного видобутку «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» за підтримки Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» активно облаштовує й регулярно вводить в експлуатацію нові свердловини на Одеському та Безіменному газових родовищах. Перший газ з Одеського родовища надійшов споживачам наприкінці минулого року. Тут ми експлуатуємо дві високотехнологічні плавучі бурові установки п’ятого покоління «Петро Годованець» і «Незалежність». 

На сьогоднішній день на Одеському родовищі «Чорноморнафтогаз» побудував і встановив три добувні платформи (блок-кондуктори БК-1, БК-2, БК-3), уклав близько десяти кілометрів внутріпромислового газопроводу, що з’єднав їх. У завершальній стадії виготовлення металоконструкцій БК-4 для Безіменного газового родовища.

Освоєння цих родовищ — основа для виконання компанією програми із трикратного збільшення видобутку — з 1,05 мільярда кубометрів у 2011 році до 3 мільярдів у 2015-му.

За одинадцять місяців поточного року компанія перевищила торішні показники з видобутку природного газу за аналогічний період на 40,2 відсотка, або на 424 мільйони кубометрів: добули понад 1 мільярд 477,5 мільйона кубометрів. Також у рамках виробничої діяльності із січня по листопад «Чорноморнафтогазом» на 6,5 тисячі тонн перевиконано планові показники з видобутку газового конденсату і на 5,7 відсотка — по нафті.

Підприємство вийшло на історичний максимум добового видобутку газу на родовищах Чорного та Азовського морів: понад п’ять з половиною мільйонів кубометрів!

— Обсяги видобутку газу зростають з року в рік. А який від цього соціальний ефект: роль підприємства у справі газифікації населених пунктів Криму, Півдня України?

— Газифікацію півострова здійснюють відповідно до розробленої «Схеми газопостачання населених пунктів Автономної Республіки Крим». Нині її коригують з урахуванням перспектив розвитку Криму до 2025 року. Схемою передбачено завершення будівництва магістрального газопроводу Ялта—Форос—Севастополь, а також будівництво третьої черги другої нитки магістрального газопроводу Глібовка—Сімферополь—Севастополь і газопроводів-відводів до сіл Краснокам’янка, Щасливе.

Газопровід Ялта—Форос—Севастополь і газорозподільна станція (ГРС) у селі Веселе дадуть змогу створити ефективну систему газопостачання населених пунктів Південно-Західного Криму. Це не тільки дасть можливість забезпечити якісне і стабільне газопостачання в осінньо-зимовий період уже газифікованих міст і селищ, а й дасть змогу газифікувати населені пункти Севастопольського регіону, Сімеїзької, Кореїзької й Фороської селищних рад, а також території на схід від Алушти — Малоріченської, Ізобільненської, Лучистенської та Привітненської сільрад.

Газопровід Глібовка—Сімферополь призначений для забезпечення безперебійної подачі природного газу найближчим споживачам, розташованим по трасі газопроводу, Сімферополю, Севастополю, району курортної зони західного й південного узбережжя Криму, а також для поділу потоків газу під час закачування його у Глібовське підземне сховище й транспортування магістральним газопроводом Глібовка—Сімферополь.

Для стабілізації подачі газу наявним споживачам, а також підключення нових споживачів у населених пунктах південної частини півострова в перспективі будуватимемо магістральні газопроводи Оползневе—Севастополь і Судак—Алушта. Будівництво й уведення в експлуатацію додаткових джерел газопостачання дасть змогу стабілізувати подачу газу споживачам у Великій Ялті, а також забезпечити цілорічну роботу пансіонатів і санаторіїв і дасть можливість для подальшого розвитку газифікації Південного берега Криму.

Для газифікації населених пунктів на адміністративній території Севастополя й сіл Бахчисарайського району заплановано реконструкцію ГРС «Холмівка», що в Бахчисарайському районі.

— Виробнича діяльність «Чорноморнафтогазу» може викликати, скажемо так, підвищений інтерес із боку активістів громадських екологічних рухів. Які взаємини в «Чорноморнафтегазу» із «зеленими»?

— Безпосередня взаємодія з активістами екологічних рухів у нас відсутня. Представники акціонерного товариства зустрічаються з активістами екологічних рухів у рамках нарад під керівництвом Голови Ради міністрів АР Крим щодо національного природного парку «Чарівна Гавань» та інших особливо важливих природоохоронних об’єктів автономії.

Крім того, щорічно наші підрозділи, що перебувають практично в кожному куточку Криму, беруть участь у громадських акціях «Чисте місто» і «День Землі». На заходах, проведених у рамках екологічних акцій, здійснюють прибирання несанкціонованих смітників і непотребу, висадження дерев і кущів.

Ельвіда ІСЛЯМОВА, прес-секретар голови правління «Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз»;

 

Сімферополь—Севастополь.

Із висоти пташиного (вертолітного) польоту СПБУ «Петро Годованець» справляє враження міста з фантастичного фільму про майбутнє людства.

 

Голова правління ПАТ «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» Сергій Головін (другий ліворуч) на борту самопідйомної бурової установки (СПБУ) «Незалежність».

Фото прес-служби «ДАТ «Чорноморнафтогаз».


 

Газодобувачі СПБУ «Петро Годованець» готують елементи підводного газогону для монтажу його на морському дні.

Журналістський десант на борт СПБУ «Петро Годованець».

Фото  прес-служби «Державного акціонерного товариства  «Чорноморнафтогаз».