Найближчим часом Президент оголосить про кадрові зміни в Кабінеті Міністрів. Про це під час прес-конференції заявив народний депутат від фракції Партії регіонів Володимир Олійник.
«Кадрові зміни в уряді будуть, і про це вже говорить прем’єр і, я думаю, найближчим часом скаже Президент», — зазначив парламентарій. Він підкреслив, що вихід із нинішньої ситуації можна знайти тільки шляхом перемовин. Зокрема, за круглим столом за участі моральних авторитетів скласти дорожню карту, адже будь-яка відставка не розв’язує проблему. «Кабмін у відставці — це той само уряд, тільки виконуючий обов`язки. Тому зміни повинні бути. Ми маємо, незважаючи на різноманіття і полярність, можливо, певних позицій, сідати за стіл переговорів з повагою. Ми — різні, а Україна у нас одна, і є багато речей, які нас об’єднають», — сказав народний обранець.
Нинішні події, за його словами, не мають нічого спільного з 2004—2005 роками. Тоді була мирна, потужна демонстрація української сили і духу, а сьогодні — дурість і тупість окремих керівників, котрі не знають, що робити. Їх багато, і кожен хоче бути гетьманом, але, напевно, Господь Бог не дав.
Коментуючи історію зі знесенням пам’ятника Леніну в Києві, В. Олійник наголосив: це варварський спосіб. Подібні питання необхідно вирішувати шляхом референдуму, але для деяких активістів такий шлях видався надто довгим, ліберальним і нудним.
Один із організаторів Євромайдану журналіст Єгор Соболєв підкреслив, що жодних силових дій з боку мітингувальників за цей час не було і не буде. Громадяни роблять все для того, щоб не тільки крові не було, а й навіть страх зник з наших вулиць. Керівники з боку влади, які надають накази, мають зробити те саме. Тільки тоді з’явиться шанс вийти з цієї кризи. За його словами, сьогодні активістів турбують дві речі. Перша — відсутність переговорів між представниками влади і опозиції. Друга —повторення кровопролиття.
На його думку, ідеальний варіант вирішення конфлікту передбачає не тільки зміну імен, а й правил, за якими живе влада. Приміром, для топ-посадовців запровадити повну прозорість видатків, щоб громадяни бачили, скільки заробляє прем’єр, які його активи, де він відпочиває тощо. Це має бути суспільно відкрита інформація для ефективного контролю. Для чиновників середнього і нижчого рівня — запровадити систему електронного діловодства, коли все, від заяви громадянина до відповідного рішення, робиться і контролюється через Інтернет.
Крім того, вважає Є. Соболєв, потрібно обмежити можливість зловживання правоохоронними органами. Міністром МВС має стати людина не залежна від будь-яких партій, котра керуватиметься законом.
Також, на його думку, органам МВС потрібно заборонити брати участь у роботі з мирними акціями протесту. Їхнє завдання — боротися з наркоторговцями, організованою злочинністю.
Відповідаючи на запитання: «Чому війну з пам’ятниками необхідно було вести в розпал Євромайдану?» С. Соболєв сказав: «99% громадян на Майдані мають мудрість, яка полягає в тому, щоб об’єднуватися навколо того, що нас об’єднує, а не розділяє. Отже, ті, хто зніс пам’ятник Леніну, такої мудрості не мали».
Євромайдан, за словами одного з організаторів, не має керівників. Євромайдан — це насамперед справа активних громадян, кожен із яких має відповідальність, приміром за життєдіяльність табору. Сьогодні люди починають обережно ставитися до делегування повноважень.