Під головуванням Президента Володимира Зеленського та за участі Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони, під час якого проаналізовано епідемічну ситуацію в державі та стан справ в енергетичній сфері.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, керівники профільних міністерств та НАК «Нафтогаз України» доповіли про підготовку до опалювального сезону, забезпечення гарантованого транзиту для ЄС додаткових обсягів природного газу та безперебійного постачання енергоносіями та тепловою енергією вітчизняних споживачів, об’єктів соціальної сфери та критичної інфраструктури.

На брифінгу за результатами засідання секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що уряду, облдержадміністраціям та органам місцевого самоврядування доручено невідкладно вжити вичерпних заходів до безумовного виконання попередніх рішень Радбезу в цій сфері.

«На превеликий жаль, є певний саботаж виконання рішення РНБО від 2 грудня 2019 року щодо створення енергетичного балансу України. Ми вважаємо, що певне коло осіб, які в народі звуться олігархами, мають великий вплив у цій галузі, та можуть бути причетні до того, що в Україні до цього часу немає такого фундаментального документа», — зауважив О. Данілов. У зв’язку з цим ухвалено рішення про формування робочої групи, яка має забезпечити публічність процесів, які відбуваються в енергетиці, та автоматизацію початку опалювального сезону, щоб пуск тепла перестав бути щорічною темою для спекуляцій. «Необхідно припинити працювати хаотично, робота у цій царині має бути системною, в автоматичному, а не в пожежному режимі», — наголосив секретар РНБО.

Також уряду доручено в триденний термін вжити вичерпних заходів щодо забезпечення до завершення опалювального сезону безперебійного, без права відключення, постачання природного газу побутовим споживачам, бюджетним організаціям, підприємствам теплопостачання, комунальним неприбутковим підприємствам.

Звернувши увагу на кризову ситуацію, що склалась із постачанням газу до європейських країн, О. Данілов повідомив, що після заслуховування представників ТОВ «Оператор ГТС України» та НАК «Нафтогаз України» було ухвалено протокольне доручення щодо встановлення спеціальних умов транспортування додаткових обсягів природного газу українською газотранспортною системою до країн ЄС в обсягах не менш як 55 мільярдів кубометрів на рік. «У нас є контракт з РФ на 40 мільярдів кубометрів газу, але сьогодні ми можемо без жодних проблем запропонувати нашим європейським друзям транспортування додаткових обсягів — до 55 мільярдів кубометрів газу», — зазначив він.

Секретар РНБО також повідомив, що на ім’я Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля надійшов лист від голови уряду Молдови Наталії Гаврилиці з проханням надати допомогу республіці у вигляді певного обсягу газу для уникнення надзвичайної ситуації, яка склалася у цій країні внаслідок шантажу «Газпрому». «Ми ухвалили рішення, щоб Кабінет Міністрів розглянув це питання, і таку допомогу Республіці Молдова ми найближчим часом зможемо надати», — сказав О. Данілов.

Коментуючи складну епідемічну ситуацію в країні, секретар РНБО зауважив, що, на превеликий жаль, кількість людей, які будуть гинути від COVID, скоро може перевалити за тисячу осіб на добу. Однією з причин цього він назвав низькі темпи вакцинації населення. «Два місяці тому ми надали прогнози, коли буде пік епідемії. Ми тільки починаємо входити у цей пік», — сказав він та наголосив, що будь-якої вакцини сьогодні достатньо, тож якщо країна не вийде на 350—400 тисяч щеплень за добу, на нас чекатимуть дуже складні часи. Саме тому Президент поставив завдання, щоб Національний план вакцинопрофілактики був виконаний у максимально стислі терміни та у повному обсязі. «Це наше спільне завдання», -підкреслив секретар РНБО.

На знімку: секретар РНБО Олексій Данілов, керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Фото з сайту president.gov.ua