Днями нового керівника колективу представив міністр енергетики Герман Галущенко під час робочого візиту на підприємство.

Тоді ж міністр акцентував увагу на перспективах урановидобувної галузі. Зокрема, йшлося про інтенсифікацію видобутку урану, що дасть змогу більшою мірою забезпечувати українські АЕС ядерним паливом.

Герман Галущенко підкреслив, що нині зростає світовий попит на уран, тому розвиток галузі дасть можливість вітчизняному виробнику виходити на світові ринки і продавати продукцію за конкурентними цінами.

З огляду на сказане міністром, дивним видається той факт, що на всіх трьох розташованих у Кіровоградській області шахтах із видобутку уранової руди, які входять до складу комбінату (Інгульській, Смолінській і Новокостянтинівській), не один рік мають місце фінансові проблеми. Не в останню чергу і через високу порівняно зі світовою собівартість уранової сировини.

Раніше СхідГЗК почав вимагати збільшення закупівельної ціни уранового концентрату і підписання додаткової угоди про це з ДП НАЕК «Енергоатом», яке, власне, і закуповує ядерну сировину в підприємства.

Уряд почав розглядати можливість передачі ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Енергоатому.

Минулої весни шахтарі влаштовували масові акції протесту та перекривали основні автошляхи Кіровоградщини, вимагаючи погашення боргів із заробітної плати, оновлення технічного обладнання тощо та налагодження нормальної роботи шахт. Частина гірників відмовлялися спускатися в забій. Інші — звільнялися, не чекаючи погашення боргів. Окремі підрозділи підприємства від’єднували від електроенергії за борги. Після цього в державі все-таки знайшли можливість частково розв’язати фінансові проблеми. Однак багато проблем на підприємстві залишаються невирішеними.

Колишній в.о. генерального директора ДП «СхідГЗК» Антон Бендик наголошував, що умови співпраці з НАЕК «Енергоатом» дуже складні, їх не можна назвати конструктивними або дружніми. І це впливає не тільки на своєчасну виплату заробітної плати, а й на фінансовий стан підприємства загалом.

Довідково

Сергій Шовгеля закінчив Криворізький гірничорудний інститут. За фахом — гірничий інженер-електрик. Його називають досвідченим енергетиком із багаторічним стажем роботи в галузі, який пройшов шлях від електромонтера до головного енергетика ПАТ «Північний ГЗК». У 2012 році він очолив департамент моніторингу та супроводу інвестиційних проектів дирекції забезпечення виробництва ПАТ «Київенерго», а з 2016 року обіймав посаду директора Київських теплових мереж. Працював директором ДТЕК Запорізька ТЕС. На Криворізькій ТЕС під керівництвом С. Шовгелі стартував проект переводу енергоблока № 1 з антрациту на газове вугілля.

Кіровоградська область.

Фото з офіційного сайту Міністерства енергетики України.