Іван Малкович, Володимир В’ятрович, Андрій Кокотюха, Вахтанг Кіпіані з відзнаками Всеукраїнської інформаційно-просвітницької акції «30 знакових книжок нашої Незалежності».

Добірку з найважливіших на думку читачів книжок очолила книжка Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», що побачила світ у видавництві «Vivat» у 2019 році. Серед найрейтинговіших творів — «Триста поезій» та «Записки українського самашедшого» Ліни Костенко, «Чорний ворон» Василя Шкляра, «Абетка» Івана Малковича, «Україна. Історія» Ореста Субтельного, «Ворошиловград» Сергія Жадана, «Ukraїner: Країна зсередини» Богдана Логвиненка, «Антологія української поезії ХХ століття. Від Тичини до Жадана».

Обирали найвагоміші книжки шляхом читацького голосування, що тривало з 15 вересня до 15 жовтня. «Ми вперше проводимо таку амбітну та масштабну акцію, спрямовану на визначення найзнаковіших книжок нашої Незалежності, — прокоментувала оголошення результатів проекту директорка Українського інституту книги Олександра Коваль. — Для нас дуже важливо відзначити видання, що отримали потужний суспільний резонанс та зробили внесок у формування національної ідентичності». До ТОП-30 потрапили й твори класиків — Василя Стуса (13-те місце), Лесі Українки (15-те місце) і Тараса Шевченка (18-те місце). Це, за словами Олександри Коваль, свідчить про зрілість вибору українців і про те, що хороші книжки об’єднують країну.

Фото зі сторінки Українського інституту книги у Фейсбуці.