Коли саме буде внесено зміни до Конституції в частині децентралізації, почнуться реформи та буде знято депутатську недоторканість? Відповіді на ці та інші запитання Голова Верховної Ради Володимир Гройсман дав в інтерв’ю інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна».

Голова Верховної Ради України не виключає, що за умови злагодженої роботи парламенту і Конституційної комісії вже у вересні може відбутися внесення змін до Конституції в частині децентралізації.

Громадське обговорення відбудеться «в процесі підготовки змін»

«Є ініціатива Президента, і я вважаю її абсолютно правильною. Президент створить Конституційну комісію, яка повинна бути максимально професійною, швидко напрацювати стартовий, базовий пакет змін до Основного Закону», — цитує його слова прес-служба Верховної Ради.

Далі, за словами В. Гройсмана, в парламенті може бути створена тимчасова спеціальна комісія, до якої буде передано робочий текст змін до Основного Закону. Після опрацювання, зауважив Голова Верховної Ради, документ має бути прийнятий 226 голосами, направлений до Венеціанської комісії і Конституційного Суду і вже у вересні можна провести друге голосування щодо внесення змін до Конституції.

Водночас він висловив думку, що громадське обговорення проекту відбудеться «в процесі підготовки змін», до голосування у Верховній Раді.

В. Гройсман також заявив, що в нинішній складній ситуації децентралізація не ослабляє державу, а, навпаки, робить її сильною. «Коли ми говоримо про децентралізацію влади, ми не маємо на увазі, що потрібно децентралізувати армію, Національну гвардію або силовий блок, який впливає на безпеку країни. Ми говоримо про те, що необхідно створити належну систему управління, за якою чиновники в Києві, замість тиснути на все і вся, займатимуться своєю справою», — пояснив він, додавши: «Не заважати людям жити — найголовніше. І це ключ до успіху розвитку України».

Не повинно бути відчуття безкарності

Крім того, В. Гройс-ман висловив думку про доцільність скорочення чисельності народних депутатів. «Я думаю, що скорочення депутатів — це розумно», — сказав він.

На думку керівника парламенту, необхідно також «вирішити питання з депутатською недоторканністю». «Це відбудеться або до децентралізації, або під час цього процесу. Але це потрібно вирішити. Мені здається, ні в кого не повинно бути відчуття безкарності», — наголосив він.

«А все інше будемо дивитися за порядком денним, дуже багато сфер життя вимагають перегляду», — підсумував В. Гройсман.

Водночас Голова Верховної Ради висловив переконання, що всі гілки влади налаштовані на швидкі зміни наявної системи управління, яка довела свою недієздатність. «Наше завдання — дуже швидко змінити наявну систему. Вважаю, що сьогодні це навіть дуже можливо в трикутнику «Президент—парламент—уряд», — сказав він.

Будь-яка реформа залишиться ідеєю, якщо не буде проголосована

Голова Верховної Ради зауважив також, що «дуже хорошим і якісним планом розвитку країни, подолання всіх тих проблем, про які ми говоримо і знаємо», можуть стати «Стратегія-2020», «План відновлення країни на 2015—2017 роки» та Програма діяльності уряду. «Це три взаємодоповнюючі документи», — наголосив він.

За словами глави парламенту, «План відновлення країни на 2015—2017 роки» розроблявся під його керівництвом під час роботи в уряді. До його обговорення було залучено до 300 експертів. «Майже два місяці ми працювали разом: з української сторони — спільна команда Кабміну й адміністрації Президента, яку я очолював, і команда наших європейських партнерів — група підтримки Європейського Союзу України, яку очолює Пітер Балаш», — сказав В. Гройсман.

Він повідомив також, що вже в січні уряд може оголосити про готовність проведення донорської конференції з цим планом. «Я передав цей документ у комітет реформ. Він буде розглянутий, після чого може бути затверджений Кабміном, — зауважив В. Гройсман, додавши: «Нам потрібно буде його реалізовувати, в тому числі з точки зору законотворчої роботи. Будь-яка реформа залишиться ідеєю, якщо вона не буде проголосована в залі парламенту. Тому парламент відіграє тут ключову роль, і моє завдання як Голови Верховної Ради полягає в тому, щоб модерувати ці реформи, підтримувати найкращі ініціативи як Президента, уряду, так і неурядових організацій». «Зусилля цих трьох секторів, — сказав В. Гройсман, — потрібно об’єднати, взяти найкраще і запровадити в життя. Думаю, це дуже складне завдання, але воно абсолютно реальне. Найголовніше — в нього вірити».

Нині — період консолідації та об’єднання зусиль

Відповідаючи на запитання щодо перспектив нинішньої парламентської коаліції, В. Гройсман зауважив, що депутати й фракції, безумовно, є різними.

Водночас він зазначив, що парламент працює лише місяць, і для того, щоб робота була злагодженою, має минути певний час. «Потрібно спрацюватися, як в будь-якому нормальному колективі, — сказав Голова Верховної Ради. — Я розумію, що якісь інтереси десь за кимось стоять. Але найважливіше — щоб ми всі стояли за Україну. І відповідь на це запитання свідчить про те, наскільки ця коаліція буде потужна в 2015 році».

Керівник парламенту висловив сподівання, що коаліція «буде монолітною». «Хоча підкреслюю: дуже важливо, щоб лідери коаліції були на це налаштовані і готові до професійної дискусії, якихось компромісів, коли вони потрібні. Але це має бути все дуже публічно і чітко», — сказав він.

Насамкінець В. Гройсман зазначив, що йому хотілося б, щоб рішення, спрямовані на благо держави, підтримувалися більшою частиною депутатів у залі. «Думаю, що нині той момент, коли політичні чвари потрібно просто відкинути і працювати на країну. Якщо хтось вважає, що на політичному протистоянні може бути на коні — він помиляється. Нині — період консолідації, період об’єднання зусиль для роботи на благо країни. Тому спершу «Україна понад усе», а коли ми всі проблеми розв’яжемо, тоді знову можна братися за прапори і гасла. Вважаю, що всі здорові сили повинні бути налаштовані на ефективну, якісну, тривалу роботу», — заявив він.

ЦИТАТА

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:

«2015-й має стати роком реформ, децентралізації країни. Ми, відповідно до наших планів, до жовтня маємо провести децентралізацію, внести зміни до Конституції, щоб розбудувати правильну систему управління державою».