2014 рік, який порушив перед країною величезні виклики, минув. Час підбивати підсумки і дивитися в майбутнє. Які завдання стоять перед нами та країною в наступному році, ми поцікавилися в народних депутатів, які представляють різні політичні сили.

Ганна ГОПКО, фракція «Об’єднання «Самопоміч»:
— 2014-й був одним із найскладніших для країни. Але водночас це рік величезних можливостей. Попри анексію Криму, війну на сході, ми стали єдиною політичною нацією. Відбулися президент-ські та парламентські вибори. До Верховної Ради прийшли багато професійних людей, що створило передумови для повернення парламентаризму і фахової дискусії. Це видно навіть із підготовки бюджету, як тривають професійні баталії щодо того, які потрібні ставки з ренти тощо. Перед цим у нас на фракції був прем’єр, ми мали півтори години жорсткого обговорення Бюджетного, Податкового кодексів і самого бюджету.
На міжнародній арені ми зрозуміли, що за роки незалежності була ослаблена дипломатія. Це вимагає своєрідного оновлення сил, інших підходів, сучасних технологій. Бо дуже важливо завдяки внутрішнім перетворенням і конкретним реформам, про які вже не треба говорити, а реально втілювати, через ефективну внутрішню політику, вибудовувати потужну міжнародну стратегію — просування інтересів країни, передусім економічних, у світі. Маємо фокусуватися не лише на Європейському Союзі та США. Ми бачимо, що нині нам потрібно завойовувати нові ринки — Західну Африку, Азію, континенти. Тому дуже важливо ставати сильною державою і через реформи розв’язувати проблеми, посилювати армію. А на міжнародному рівні показувати: Україна стає сильною державою, міжнародним суб’єктом. Це завдання на 2015 рік.
Сергій РИБАЛКА, фракція Радикальна партія Олега Ляшка:
— У масштабах країни, на жаль, нічого хорошого не відбулося. Хіба що Революція Гідності, і в нашій країні почалися зміни. Упевнений, що все змінюватиметься на краще. Звичайно, дуже погано, що в країні йде війна, щодня гинуть люди.
Що стосується парламенту, то рік був дуже насичений, зокрема і через парламентські вибори. Протягом трьох тижнів ми встигли зробити дуже багато. Зокрема, ухвалили законопроект, який забороняє відчужувати майно. Вважаю це першою перемого нашого Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності та Радикальної партії.
Загалом дуже не хочеться, щоб нинішній парламентарій асоціювався з товстим, пихатим хабарником, який думає не про людей, а лише про особисті блага. Нині ми від цього відходимо — це добре.
Економіка. Тут узагалі, як то кажуть, без коментарів. Достатньо подивитися, скільки коштує долар. Нестабільність в умовах військових дій — це передумова для багатьох махінацій, які відбуваються, в тому числі, й на фінансовому ринку. З цим явищем потрібно боротися. Мир, спокій, стабільність — це головне, що потрібно сьогодні українському народу. Наступного року на нас усіх чекає велика робота, маємо вирішити питання Донбасу, Криму, економіки. Нині ми вже ухвалили бюджет, але мені не подобається фраза «бюджет виживання». Люди втомилися виживати, вони мають нормально жити, бо заслуговують на це.
Віталій ХОМУТИННІК, група «Економічний розвиток»:
— Минулого року було прийнято дуже багато історичних рішень, які сприймалися позитивно. Це зміна владного режиму і підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Усе було б добре, якби це не спонукало агресію Росії, ми не втратили Крим і не було жертв на сході.
Завдяки парламентським і президентським виборам, відбулося перезавантаження влади. Але не можна сказати, що все це сприймається позитивно. Осад від закінчення року більше негативний не тільки через втрати територіальної цілісності та багатьох наших громадян, а й тому, що найкращі сподівання поки що залишаються нереалізованими. Сьогодні надій на їх реалізацію стає дедалі менше. Країна занурюється в економічну, фінансову, енергетичну і промислову кризи. На жаль, ніхто цими питаннями не займається. Тому оптимізму мало. Тож усе залежатиме від того, чи надасть Міжнародний валютний фонд кредит у розмірі 15 мільярдів доларів. Є сподівання, що у вирішенні цього питання буде прогрес, але одного кредиту недостатньо. Треба робити структурні реформи в економіці, захищати внутрішні ринки і знаходити компенсатори на зовнішніх європейських ринках.
Юлій МАМЧУР, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Рік був дуже важкий. Для мене особисто він приніс великі зміни — тимчасову окупацію Криму, передислокацію моєї військової частини і зміну повністю сфери діяльності на політичну. Так само складний він був і для всієї країни через війну із сусідньою державою. Хочеться всім побажати миру. Раніше ми постійно піднімали тости за мир у світі, але ніхто насправді не розумів, наскільки ці прості слова важливі. Ситуація 2014 року довела нам це. Довела, що нині найбільше необхідно безхмарне небо над Україною. Намагаюся з оптимізмом дивитися в майбутнє. Вірю в те, що в новому році настане спокій і тоді все буде добре.