Щоб розв’язати проблему забезпеченості людей водою, розроблено загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022—2026 роки. Відповідний законопроект № 5723 перебуває на розгляді Верховної Ради. Ним, зокрема, передбачено фінансування будівництва нових та реконструкцію наявних об’єктів у сферах водопостачання та водовідведення. Про це повідомила народна депутатка України Ірина Борзова (на знімку) із фракції «Слуга народу».

«Під час роботи на окрузі та спілкування з людьми одне з основних прохань мешканців сіл — допомогти з водою. На жаль, упродовж усіх років незалежності України влада не приділяла уваги сільській місцевості. Сьогодні в селах немає елементарного: освітлення, води, доріг, умов для розвитку дітей і молоді… Над усім цим потрібно працювати. Ми повинні відновити українські села. Що вже почали робити», — зазначила народна депутатка.

Ірина Борзова допомогла жителям сіл Кудіївці та Олександрівка Северинівської громади завершити будівництво водогонів, залучивши два мільйони гривень із державного бюджету за програмою соціально-економічного розвитку.

«Півроку тому, коли я зустрічалася з виборцями, пообіцяла, що допоможу добудувати водогони. Адже люди впродовж багатьох років збирали гроші, прокладали труби, але вода так і не з’явилась в їхніх домівках. Тож як народний депутат я залучила з державного бюджету кошти за програмою соціально-економічного розвитку, і спільними зусиллями з органами місцевого самоврядування нам вдалось добудувати водогони. Сьогодні вода є на подвір’ях і в хатах в жителів сіл Кудіївці та Олександрівка. Люди щасливі. «Вода — це багатство», — каже мені літня жінка в Кудіївцях.

Проблема із відсутністю води є і в іншому селі Северинівської громади. За програмою «соцеконому» я також залучила з держбюджету 300 тисяч гривень, щоб жителі села Слобода-Чернятинська мали воду», — зазначає Ірина Борзова.
Централізоване водопостачання відсутнє не лише в кількох селах на Вінниччині, а й в інших регіонах України. Розв’язати проблему може реалізація загальнонаціональної програми.

«Орієнтовний обсяг фінансування програми на п’ять років — 28,5 мільярда гривень», — повідомила народна депутатка.

Обсяг фінансування програми на 2022 рік становитиме не менш як мільярд гривень.

«Я переконана, що колеги, народні депутати підтримають законопроект № 5723, щоб допомогти людям створити нормальні умови для життя. Ідеться про забезпечення мільйонів українців якісною питною водою», — резюмувала Ірина Борзова.