Інвалідність — не вирок. Це можна простежити на прикладі багатьох мешканців області, які знаходять у собі мужність жити повноцінним життям, працювати, бути серед людей. Ось і Олександр Гончаренко, інвалід першої групи, із села Глушиця Сарненського району пройшов навчання на курсах підприємців-початківців у Рівненському центрі профтехосвіти Державної служби зайнятості, оскільки вирішив започаткувати власну справу — відкрити майстерню з ремонту взуття у своєму селі. Для цього йому виплатили (одноразово) допомогу по безробіттю.

— За одинадцять місяців отримали допомогу по безробіттю (одноразово) для організації підприємницької діяльності 38 людей з інвалідністю, — розповідає директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук. — Найчастіше безробітні започатковували свою справу у сфері торгівлі та побуту.

Загалом з початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштовано 422 особи з інвалідністю, які мали статус безробітного, що на 28,7 відсотка більше, порівнюючи з відповідним періодом минулого року. Центри зайнятості спрямували на роботу й ще 180 людей з інвалідністю, які не мали такого статусу.

Для підвищення конкурентоспроможності цієї категорії громадян на ринку праці організовується їхнє професійне навчання. Так, за направленням служби зайнятості протягом січня — листопада 205 осіб з інвалідністю опановували професії, які мають попит на ринку праці, зокрема, монтажника інформаційно-комунікаційного устаткування, оператора сушильних установок, виробника художніх виробів з лози, діловода, оператора з обробки інформації та програмного забезпечення тощо.

В області безробітним з інвалідністю пропонують участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру. Протягом січня-листопада тимчасову зайнятість мали 52 особи.

У центрах зайнятості запроваджують супровід людей з інвалідністю після їхнього працевлаштування, щоб допомогти їм адаптуватися на робочому місці.

Рівне.

 Олександр Гончаренко та особистий консультант людей з інвалідністю Сарненського районного центру зайнятості Олена Михайловська. 

Фото надане Рівненським обласним центром зайнятості.