Владислав Чайка обстоює позицію небайдужих містян.

У номері «Голосу України» 198 від 21 жовтня у статті «А море і не хвилюється» (http://www.golos.com.ua/article/352498) йшлося про політичну ситуацію в Миколаєві. У статті, зокрема, зазначено, що депутат Миколаївської міської ради Владислав Чайка, «який у другому етапі виборів став другим на посаду Миколаївського міського голови, звернувся з позовами до Миколаївського окружного адміністративного суду щодо незаконності перебування на своїх посадах заступників Миколаївського міського голови та членів виконкому. Суд ухвалив два рішення на користь Чайки».

«Голос України» з’ясував подробиці ситуації. Виявилося, що після проведення чергових місцевих виборів, наприкінці 2020 року, Миколаївська міська рада за поданням міського голови Олександра Сєнкевича затвердила нових заступників міського голови та членів виконавчого комітету міської ради. Все відбувалося 24 грудня на пленарному засіданні ради. Міський голова повідомив, кого він бачить своїми заступниками та членами виконкому. Більшість депутатів, довірившись досвідченому та обраному вдруге міському голові, проголосували без роздумів «так».

Утім, опозиційно налаштований до Сєнкевича депутат міської ради Владислав Чайка з цим не погодився. Владислав — саме той кандидат на посаду міського голови, який, не маючи політичного минулого, досвіду роботи у владних кабінетах, не будучи колишнім депутатом, з досить великим відривом упевнено ввійшов у другий тур виборів міського голови, пропустивши вперед лише чинного на той час міського голову.

Уже як депутат міської ради, Чайка звернувся до Миколаївського окружного адміністративного суду з позовами щодо незаконності перебування на своїх посадах заступників Миколаївського міського голови та членів виконавчого комітету. Більше того, він оскаржив рішення міської ради про обрання секретарем Миколаївської міської ради Дмитра Фалька, який представляє «Пропозицію». Претензії стосувалися і окремих норм Регламенту ради та рішення ради про обрання заступників голів та секретарів постійних комісій міської ради.

У результаті розгляду адміністративних справ № 400/1568/21 та № 400/840/21 суддя Птичкіна В.В. винесла дві окремі ухвали суду.

На сьогоднішній день, на думку депутата Владислава Чайки, єдиною можливістю виконати окремі ухвали суду є скасування міською радою своїх незаконних рішень та затвердження вже за законною процедурою заступників міського голови і членів виконавчого комітету. Також він звертає увагу і на те, що навіть необхідне погодження на прийняття такого рішення було здійснено з порушенням.

Так, проект рішення Миколаївської міськради про виконавчий комітет на погодження було спрямовано до постійних комісій ради та апарату ради вже після його прийняття. Про це, зокрема, видно з аркуша погодження та й безпосередньо зазначається деякими особами, які давали свої висновки на цьому аркуші погодження.

У зв’язку з цим у позовній заяві В. Чайка робить висновок про те, що міський голова О. Сєнкевич «проігнорував всі законні та обґрунтовані зауваження... та не скористався можливістю належно та своєчасно відреагувати на вказані порушення шляхом зупинення дії рішення Миколаївської міської ради від 24.12.2020 № 2/33».

Показовою є і історія ще одного однодумця Олександра Сєнкевича, обраного депутатом міської ради, Сергія Коренєва, якого затвердили заступником міського голови та членом виконавчого комітету міської ради. Сергій Коренєв 10 серпня нинішнього року був затриманий детективами НАБУ під час перетинання державного кордону. 12 серпня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід за-
ступнику Миколаївського міського голови, одному із підозрюваних у заволодінні 26,8 мільйона гривень бюджетних коштів під час виконання робіт із реконструкції Соборної площі в Миколаєві, у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 3,5 мільйона гривень.

P.S. Наразі слідство триває, вся сума застави за Коренєва була сплачена і він сьогодні продовжує працювати, наче нічого й не трапилося. Людина, яку звинувачують у розкраданні державних коштів, продовжує впливати на міське житлово-комунальне господарство та керує капітальним будівництвом в Миколаєві. Такі миколаївські дива.

Факт

Суд встановив, що під час підготовки до розгляду на сесії проектів рішень ради про заступників міського голови та членів виконавчого комітету було порушено Закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про доступ до публічної інформації» та власне і сам Регламент Миколаївської міської ради. Окремі ухвали спрямовано до Миколаївської міської ради для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню законодавства України. Відповідь до суду про вжиті заходи повинна бути надана впродовж одного місяця.

Миколаїв.

Фото з доступних джерел.