Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік у четвер провів зустріч із делегацією Національних Зборів Соціалістичної Республіки В’єтнам, очолюваною Заступником Голови Національних зборів Гуінь Нгок Шоном.
І. Калєтнік підкреслив, що «В’єтнам завжди був для України дружньою країною», відзначивши, що «україно-в’єтнамський діалог значно активізувався останніми роками».
Він нагадав, що починаючи з 2011 року відбулася ціла низка зустрічей: офіційні візити до Соціалістичної Республіки В’єтнам здійснили Президент України Віктор Янукович, а також Прем’єр-міністр Микола Азаров, і що на 2014 рік заплановано державний візит Президента Соціалістичної Республіки В’єтнам Чионг Тан Санга до України. «Наскільки мені відомо, нині це питання продовжує опрацьовувати в’єтнамська сторона», — сказав він.
Крім того, за словами Першого заступника глави парламенту, якщо на рівні вищого керівництва наших держав співробітництво триває доволі активно, то співробітництво між парламентами наших країн ще має значний потенціал для розвитку.
«Співпраця і міжпарламентський діалог між Україною та В’єтнамом вимагає активізації, інтенсивнішої взаємодії і на рівні керівництва наших парламентів, і на рівні парламентських «груп дружби», — сказав він.
«Перший і єдиний візит керівника вищого законодавчого органу нашої держави до В’єтнаму відбувся лише у 2010 році. За його результатами було створено міжпарламентські групи дружби між Україною та В’єтнамом, нині до складу нашої групи входять 31 народний депутат», — зазначив І. Калєтнік.
Він додав, що необхідно продовжити практику обміну візитами на рівні голів парламентів двох країн — для обміну досвідом та спільного вирішення питань, що становлять взаємний інтерес.
Своєю чергою Голова Національних зборів В’єтнаму висловив вдячність українській стороні «за допомогу і в роки війни, і в мирному будівництві», та високо оцінив дружбу між нашими країнами, спільну підтримку на міжнародній арені. Він наголосив, що мета візиту делегації Національних зборів В’єтнаму до України — розвиток двосторонньої співпраці. Водночас Гуінь Нгок Шон висловив готовність В’єтнаму «бути мостом між Україною і країнами Південно-Східної Азії».
Він передав запрошення Голові Верховної Ради України і Першому заступнику Голови Верховної Ради України відвідати В’єтнам у 2015 році на міжпарламентському форумі.
«Приємно відзначити, що між нашими країнами відсутні будь-які суперечності з основних питань міжнародної політики», — підкреслив І. Калєтнік.
Крім того, за словами Першого заступника Голови Верховної Ради, Україна і В’єтнам мають тенденцію до поступового збільшення двостороннього товарообігу. Зокрема, у 2012 році взаємний товарообіг досяг 443 мільйонів доларів США.
«За 9 місяців цього року ми вже бачимо зростання на 25 відсотків порівняно з попереднім роком і обсяги взаємної торгівлі майже у 380 мільйонів доларів США», — зазначив І. Калєтнік.
Він додав, що в України та Соціалістичної республіки В’єтнам є великий потенціал для розвитку торговельно-економічного співробітництва.
«Я маю на увазі можливість підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Соціалістичною республікою В’єтнам. Міністерство економічного розвитку і торгівлі України підготувало загальний аналіз можливих наслідків укладення такої угоди. Він свідчить про те, що запровадження зони вільної торгівлі буде вигідне для обох країн», — сказав Перший заступник голови парламенту.
«У двосторонніх відносинах між двома країнами завжди провідну роль відіграє ступінь розвитку торговельно-економічного співробітництва. Вважаю, що ми повинні пришвидшити переговорний процес у цьому напрямі, що дасть змогу в майбутньому поліпшити темпи економічного зростання обох держав», — підсумував Перший заступник глави парламенту.
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.
 
Зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України Ігоря Калєтніка із Заступником Голови Національних зборів Соціалістичної Республіки В’єтнам Гуінь Нгок Шоном. 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ. 
ДОСЛІВНО
Ігор КАЛЄТНІК:
«Протягом перших двох років після укладення Угоди про зону вільної торгівлі очікується зростання обсягів українського експорту до Соціалістичної Республіки В’єтнам майже на 750 мільйонів доларів. Збільшення обсягів в’єтнамського імпорту до України у свою чергу прогнозується на рівні 430 мільйонів доларів».