Фермер і депутат обласної ради Сергій Сушко передав Полтавській дирекції «Укрпошти» спеціалізований поштовий автомобіль, придбаний за кошти заснованої ним громадської організації «Розвиток місцевих громад». Ця негучна, та від того не менш значуща подія відбувалась у Кременчуці, де належало оформити відповідні документи у нотаріуса. Перед тією вже суто формальною юридичною процедурою Сергій Сушко (на знімку праворуч) вручив ключі від новенького брендованого «Сітроена» керівникові обласної дирекції «Укрпошти» Юрію Набасову (на знімку ліворуч).

Обладнаний усім необхідним автомобіль із наступного року використовуватимуть як пересувне поштове відділення у двох громадах колишнього Козельщинського району. Однак і до того часу він не простоюватиме. Поки що вирушатиме в традиційні поїздки для доставки поштових відправлень до пунктів їх обміну. А, найвірогідніше, з лютого 2022 року на Полтавщині почнуть діяти пересувні поштові відділення, роботу яких забезпечуватиме 130 таких автомобілів, придбаних за кошти «Укрпошти» і Європейського банку реконструкції та розвитку.

Нагадаємо, що масштабний проект із переформатування стаціонарних відділень на пересувні в населених пунктах, де мешкає до 1200 жителів, упроваджується в нашій державі з 2018 року. Щедрий подарунок від Сергія Сушка та його соратників і однодумців став для поштовиків Полтавщини найприємнішою несподіванкою. Адже, за зізнанням Юрія Набасова, депутати різних рівнів звертаються до нього постійно. В основному з вимогами щось забезпечити… А в цьому випадку обласний депутат сам запропонував реальну допомогу поштовикам і, власне, алгоритм спільних із ними дій. Як народилася така ідея в далеко не найзаможнішого фермера краю?

— Її підказали реалії життя, — відповідає власкору «Голосу України» Сергій Сушко. — Ще коли майже десятиліття тому працював головою Козельщинської райдержадміністрації, у деяких селах району закрили стаціонарні поштові відділення. Звісно, не обійшлося тоді без нарікань тамтешніх селян. Але за такої демографічної й економічної ситуації альтернативи подібній оптимізації, зізнаємося чесно, практично не було. Навпаки, затримка зі змінами породжувала додаткові проблеми. Скажімо, в нашому селі Сушки, де живе кілька сотень моїх земляків, на приміщенні пошти вже також давненько висить замок. Маємо тільки листоношу, котра по листи, пресу, гроші для пенсій тощо змушена велосипедом, попутками або й на своїх двох добиратися у Пригарівку, до якої із Сушків — чотири кілометри. Уявіть собі цей шлях жінки пізньої осені чи взимку, коли темніти починає вже пообідньої пори. Це ж не тільки постійні незручності, а й чималі ризики! Надто за умов, коли для захисту від потенційних зловмисників поштарка «озброєна» тільки… свистком.

До взаємозацікавленого діалогу з представниками поштового відомства, зізнається пан Сергій, спонукала й недавня сумнозвісна постанова Кабміну. Саме та, якою намагалися запровадити отримання пенсій, зокрема й мешканцями віддалених сіл, через банкомати. Обурення людей такими новаціями тоді доходило, як то кажуть, до точки кипіння. Через той гнів селян постанову фактично скасували. Однак подібні пристрасті вкотре нагадували не лише «вищестоящим» посадовцям і чиновникам, а й відповідальним повпредам громад про те, що рухатися далі без змін та осучаснення поштового зв’язку практично неможливо…

На придбання згаданого спеціалізованого автомобіля та переобладнання його під своєрідний поштовий офіс на колесах із трьома робочими місцями для начальника, водія-супроводжувача та листоноші ГО «Розвиток місцевих громад» витратило майже 700 тисяч гривень. Сума, звісно, немала. Однак збирали її, за словами ініціатора створення цього громадського об’єднання Сергія Сушка, гуртом. Крім нього, ту спільну скарбничку поповнили й інші місцеві фермери, підприємці з різним рівнем доходів, навіть ФОПівці.

Однак їхні витрати мають окупитись, як то кажуть, сторицею. Насамперед зручностями для поштовиків і отримувачів їхніх послуг, тобто тих же таки селян. Адже одразу після запровадження пересувного відділення потреба в постійних кількакілометрових «марш-кидках» за поштою листоноші з Сушків таки відпаде. Логістику маршрутів спецавтомобіля у двох згаданих громадах області ще визначають та узгоджують. Однак уже зараз зрозуміло, що до цього та інших сіл такий поштовий офіс на колесах заїжджатиме двічі на тиждень. У ці дні селяни матимуть змогу не лише отримати листи, періодику, пенсії, а й сплатити за комунальні послуги, поповнити рахунок мобільного телефону тощо. Адже там буде й каса, і термінал з відповідним обладнанням.

Власне, йтиметься про весь спектр послуг, який надає стаціонарне поштове відділення. Тільки його переформатовують, «саджаючи» на колеса. Причому мешканці з далеких кутків села в заметіль не повинні самі діставатися до такої «пересувки» чи вичікувати її годинами. Бо, згідно зі стратегією і тактикою запровадження проекту, ППВ прибуває в село в заздалегідь обумовлений час і спочатку прямує до визначеної точки присутності. Там залишається його начальник і надає клієнтам послуги, пов’язані переважно з фінансовими розрахунками. В цей час листоноша з водієм-супроводжувачем розвозять селянам кореспонденцію, пенсії, товари широкого вжитку практично до їхніх домівок.

Так в ідеалі мають діяти пересувні поштові відділення повсюдно. Зрозуміло, що умови для його досягнення є не скрізь. Хоча б тому, що далеко не до кожного села, не кажучи вже про його віддалені «кутки», прокладені «проїзні» дороги. Та й оті точки присутності подекуди ще досить умовні. Але для того, щоб надійні «сполучні ланки» між селянами й поштовиками з’явилися, без допомоги тих же таки громад, керівників органів місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів не обійтися.

— Повністю перекладати спільні проблеми на чужі плечі ми не збираємося, — продовжує Сергій Сушко. — В наших Сушках, як і в багатьох інших селах, є приміщення колишнього стаціонарного поштового відділення. Воно хоча й не використовується, та ще в досить пристойному стані. Як депутат обласної ради буду ініціювати ремонт таких приміщень. Думаю, до цієї справи долучаться і громади та їхні старостати, і спонсори. Коштів там треба не так багато. Як і для того, щоб купити туди обігрівач для роботи восени та взимку. Оце й буде та точка присутності, яка, по суті, відроджуватиме сільську пошту в новому форматі. Зрозуміло, що деінде використовуватимуть для цього й інші, можливо, сучасніші, більш пристосовані приміщення. Головне, щоб у них і поштовикам, і їхнім клієнтам було зручно та затишно.

Такі наміри керівник Полтавської дирекції «Укрпошти» Юрій Набасов підтримав, як то кажуть, обома руками. Водночас із Сергієм Сушком вони домовилися зустрітися найближчим часом у Полтаві, щоб уже детальніше обговорити й маршрути пересувного поштового відділення на базі подарованого спецавтомобіля, і практичні аспекти подальшої співпраці стосовно забезпечення умов для його функціонування у селах обох громад. Тим паче, що ініціатива депутата облради дозволяє відпрацювати там своєрідний «пілот», базову модель і для інших громад регіону.

— Це особливо важливо на початку нової для нас справи, яка насправді не є новою, бо пересувні поштові відділення діють уже в понад трьох десятках країн, — наголосив Юрій Набасов. — Та будь-які рішення на старті потребуватимуть і подальшого вдосконалення, й певних коректив. Головне, що маємо на цьому шляху розуміння і підтримку таких небайдужих, ініціативних людей, як Сергій Сушко. Дякуючи йому за вагому допомогу поштовикам, не можу не згадати про те, що наших друзів і партнерів з числа повпредів громад стає більше. Днями в Диканьці урочисто відкрили оновлене відділення поштового зв’язку. Знайти приміщення для нього задля істотної економії коштів та ресурсів нам допоміг голова тамтешньої громади Сергій Давиденко. Перед запуском пересувних поштових відділень зустрічаюсь і ще неодмінно зустрічатимусь з керівниками практично всіх громад області. Сподіваюся, що такі ініціативи стануть для них добрим прикладом і разом нам вдасться домогтися тих змін, яких чекають люди.

Полтавська область.

Фото автора.