На знімку: у відкритті виставки взяв участь підполковник ЗСУ Сергій Лисенко.

Прапор Мошенського сільського козачого куреня оборони землі української 1917 року та знамено Українського Запорозького полку, альбом з автографами членів Всеукраїнської Ради військових депутатів та Українського генерального військового комітету (1917 р.), печатка 4-го пішого полку Армії УНР, залізний хрест за Зимовий похід і бої, орден святого архангела Михаїла (орден «Базар»), прижиттєві світлини командувача Бессарабської повстанської групи Армії УНР Андрія Гулого-Гуленка і сотника 6-ї стрілецької дивізії Армії УНР Василя Соломонівського та інші унікальні артефакти доби утвердження української державності сто років тому представлено на виставці «Народжена волею, стверджувана зброєю!», що відкрилася в Національному музеї історії України.

У вітринах — однострої вояків, муштровий статут для піхоти, а в центрі експозиції — срібний вінок, яким Директорія УНР вшанувала Січових стрільців, полеглих у бою під станцією Мотовилівка. На Київській ювелірній фабриці, на стрічці, що обгортає дубове гілля, вигравіювали напис «Лицарям Української Народної Республіки, що виконали свою громадську повинність, на вічну пам’ять від Українського Національного Союзу». На прапорі козацького куреня, сформованого в селі Мошни на Черкащині, можна побачити граматичні помилки, втім це робить артефакт ще ціннішим, бо свідчить про народне піднесення і прагнення захищати свою рідну землю від московських зайд.

Представлені експонати — із фондових зібрань Національного музею історії України, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Галузевого державного архіву СБУ, національного військово-історичного музею України та приватних колекцій. Усі матеріали оригінальні, частина з них експонується вперше.

«Виставковий проект планувався як підсумковий у шерензі святкувань 100-річчя Української революції 1917—1921 років. Сьогодні ми відзначаємо 30-річчя створення Збройних Сил України. А ще 100-річчя від часу Другого Зимового походу, який є хоч і трагічною, але не менш героїчною сторінкою в історії України. Ми вирішили концепційно осмислити та узагальнити комплекс пов’язаних із цими роками знакових експонатів, які створюють цілісний образ епохи», — наголошує куратор виставки Богдан Скопненко.

«Одним із вирішальних чинників утвердження української державності сторіччя тому були національні збройні сили, — зазначає кандидат історичних наук Олександр Кучерук. — Виставка демонструє тяглість традицій українського війська та поєднує історію збройних формувань періоду Української революції 1917—1921 років зі звитягою сучасних Збройних Сил України». Науковець підкреслює, що за кожним експонатом виставки — історія. На-приклад, у журналі, де в серпні 1917 року розписалися члени Всеукраїнської Ради військових депутатів і представники Українського генерального військового комітету є автографи Симона Петлюри, Олександра Жуковського, Володимира Кедровського, Олександра Пилькевича, Сергія Колоса, в той час члена військового клубу імені Павла Полуботка, а згодом відомого художника-бойчукіста. Відомі діячі були і серед нагороджених орденом з тризубом, який експонується на виставці — ним відзначали вояків Армії УНР, що брали участь у Першому Зимовому поході, який тривав з грудня 1919-го по травень 1920 року. Знаком № 1 було нагороджено керівника походу генерал-полковника Михайла Омеляновича-Павленка, відзнаку під другим номером отримав начальник штабу походу генерал-хорунжий Юрій Тютюнник. Орденом був відзначений і Симон Петлюра, який особисто хоч і не брав участі у поході, проте як Головний отаман керував армією. Історики зазначають, що через брак документів неможливо визначити загальну кількість виготовлених знаків. Згідно із статутом відзнаки мали отримати всі учасники походу, загалом це 3—4 тисячі вояків.

Виставка, що триватиме до 31 березня наступного року, поділяється на три частини. У першій — експонати, пов’язані з арміями Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки і сучасним військом, у другій — «Обличчя революції», де розміщено банери з світлинами творців української армії періоду 1917—1921 років (на знімку ліворуч). У третьому блоці — світлини захисників України, які загинули в роки нової російсько-української війни. Поряд із цими знімками — копія церемоніального прапора 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, названої так 23 серпня 2017 року на честь Чорних запорожців — одного з найславетніших підрозділів Армії УНР.

Фото автора.