Ветеран російсько-української війни Олекса Сокіл від імені ГО «Республіка. Брати по зброї» вручив міністру оборони Литви Арвідасу Анашаускасу орден «За міжнародне співробітництво».

В урочистостях узяли участь міністри оборони Литви та України Арвідас Анушаускас і Олексій Резніков, заступники голови Сейму Литовської Республіки Йонас Ярутіс, Андрюс Мазуроніс і Паулюс Саударгас, керівник комітету національної безпеки і оборони Сейму Лаурінас Касчюнас, депутат Сейму Едіта Рудялєнє, заступники міністрів закордонних справ Литви і України Мантас Адомєнас і Микола Точицький, колишній міністр закордонних справ Литви Пятрас Вайтєкунас, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, ветерани російсько-української війни та інші поважні гості.

Вітаючи гостей, посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас нагадав, що дипломатичні відносини між нашими країнами було встановлено 12 грудня 1991 року, і за час, що минув відтоді, були створені та успішно працюють різні формати двостороннього та багатостороннього співробітництва.

«Спільна історія, інтереси та цілі дають змогу гарантувати, що відносини між народами та громадянами є доброзичливими та дружніми, а відносини між державами — безпрецедентно близькими», — зазначив посол Литви в Україні. Він підкреслив, що для нього велика честь представляти Литву в країні, «яка для нас є не лише одним з найважливіших партнерів, а й найбільшим, найкращим, наймилішим другом».

«Дійсно, наші країни поєднує спільна історія, спільна культура. У часи Великого князівства Литовського ми разом захищали Європу від Османської та Російської імперій, від Золотої Орди. Захищали і на цих землях будували Європу, створювали те, що наразі називається європейськими цивілізаційними цінностями. А сьогодні нас об’єднує і єднає змістовна сучасність і, безсумнівно, світле спільне майбутнє», — наголошує Вальдемарас Сарапінас. Дипломат підкреслив, що 4 грудня 1991 року Литва офіційно визнала незалежність України, а вже через вісім днів країни встановили дипломатичні відносини.

«За ці три десятиліття ми допомогли одне одному захистити свою свободу та незалежність, пліч-о-пліч працювали у сфері безпеки, оборони, економіки, бізнесу, освіти, охорони здоров’я, культури, збереження культурної спадщини та у багатьох інших сферах, спільно досягнувши вражаючих результатів. Найкраще чудову співпрацю між нашими державами та щиру дружбу ілюструють не цифри, а велика взаємоповага і довіра, дух любові, що відчувається у наших серцях», — наголошує посол. За його словами, цей зв’язок є особливо актуальним сьогодні, коли агресор Росія знову погрожує своєю зброєю. І справді, Литва за будь-якої нагоди висловлює підтримку територіальної цілісності та незалежності України, закликає міжнародну спільноту докладати зусиль, щоб припинити агресію на сході нашої держави та анексію Криму.

«І сьогодні, коли ми відчуваємо особливий тиск агресора, хочу ще раз голосно сказати, дорогі сестри та брати українці, знайте, що ми завжди будемо підтримувати вас у вашій, а це означає, що і у нашій боротьбі проти російської агресії. У Литви це є аксіомою. Литва була, є і завжди буде вашим надійним другом і залишиться разом з вами до перемоги».

Презентований фільм «За нашу і вашу свободу» режисерки Лариси Артюгіної якраз і розповідає про взаємну підтримку Литви й України. У стрічці зібрано інтерв’ю українців і литовців, які діляться своїми спогадами про боротьбу зі сталінською тоталітарною системою в ГУЛАГу та проти імперії зла — СРСР, роздумами про щирі відносини між нашими народами.

Фільм можна буде також переглянути 12 грудня на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ о 18.15 і в мобільному застосунку suspilne.tv.

«Є три аргументи чому українцям варто подивитися цей фільм. Перший — те, що литовці для нас можуть слугувати прикладом того, як не здаватися в сьогоднішніх обставинах. Радянська окупація Литви тривала десятиліттями. Набагато довше, ніж нині триває окупація Криму і частини Донецької та Луганської областей. Попри темні часи литовці чинили спротив, оберігали свою ідентичність і, зрештою, перемогли. Другий — це те, що після його перегляду зберігається відчуття, що ми не самотні у своїй боротьбі, не покинуті Європою, що в нас є справжні брати... литовці. Третє — усвідомлення того, що ми наводимо фокус на свою справжню історію, починаємо бачити її більш ясно. Ми намагаємося, серед іншого, розвінчувати радянські історичні міфи.

Свідки та учасники подій проливають світло на події тридцятирічної давності. Українці та литовці в цьому фільмі нагадують усім нам, що серед нас є живі герої, єдині у своєму роді. Вони не залишають сумнівів у тому, що ми — європейці, як би це не намагалися заперечувати в Кремлі», — зазначає режисерка фільму Лариса Артюгіна.

Фото Олександра ЗАКЛЕЦЬКОГО.


Фото Марічки Білоус.