Цього року в зиму ми увійшли трьома працюючими блоками, підставивши надійне плече вітчизняній енергетиці. Це відбулося у час, коли склалася вкрай складна ситуація із заповненням газосховищ та накопиченням вугілля на ТЕС.

Належна оцінка цього досягнення в масштабі держави ще попереду, а от високу оцінку діяльності Южно-Української АЕС від міжнародної організації колектив уже отримав. У травні за підсумками наради експертно-аналітичної групи регіонального центру Всесвітньої асоціації операторів АЕС (ВАО АЕС) з визначення рівнів взаємодії та підтримки атомних станцій, що входять до її складу, було підкреслено позитивні тренди зміни узагальненого індексу всіх енергоблоків Южно-Української АЕС за трирічний період. Діяльність АЕС оцінюється за 13 критеріями, що враховують виконання атомними станціями взятих на себе зобов’язань і стан їх експлуатації. Для Южно-Української АЕС за всіма критеріями досягнуто першу — вищу — межу. Це найкращі результати діяльності станції. Порівняно з попередніми роками вони істотно поліпшилися і продовжують удосконалюватися.

Маю зазначити, що, попри пандемію, цього року міжнародне співробітництво було досить активним. Успішно освоюємо онлайн-формат взаємодії та спілкування. Зробили ще декілька реальних кроків щодо співпраці з Паризьким регіональним центром ВАО АЕС. Наступного року саме він буде організатором чергової партнерської перевірки на Южно-Українській станції. Тож чекаємо на прискіпливий погляд колег, який, сподіваюсь, допоможе нашій АЕС стати ще безпечнішою.

Головна місія нашого підприємства — безпечне виробництво електроенергії. На мою думку, колектив ВП ЮУАЕС з цим завданням і цього року гідно впорався. Умов і шляхів досягнення цієї мети багато, і, що найголовніше, у цьому процесі не існує дрібниць. Щодо збільшення обсягу виробництва ми зробили кілька важливих кроків.

Ремонтну кампанію цього року скорочено в загальному підсумку майже на 32 доби. Цього ми досягли завдяки оптимізації робіт, виконавши все, що планувалося. Скорочення ремонтів на місяць — наш подарунок жителям України.

Масштабні інвестиційні проекти, покликані збільшити обсяги виробництва, що реалізуються на нашому майданчику, цього року також увійшли в завершальну фазу. У травні відбулися комплексні випробування першого пускового комплексу в рамках проекту реконструкції техводопостачання ЮУАЕС.

1 червня відбувся пуск двох бризкальних басейнів. Повна реалізація цього проекту дасть змогу уникнути втрат виробництва електроенергії на ЮУАЕС через високу температуру циркуляційної води та зняти обмеження потужності атомних енергоблоків, спричинені недостатньою охолоджувальною здатністю Ташлицького водосховища в теплу пору року. Завершити реконструкцію у повному обсязі планується в 2022 році. За розрахунками фахівців, введення в роботу п’яти бризкальних басейнів знизить температуру циркуляційної води на 7 градусів, що дасть змогу щороку додатково відпускати в енергосистему у середньому майже 700 мільйонів кВт-год електроенергії.

Нині енергоблоки № 1, № 2, № 3 Южно-Української АЕС перебувають у стадії довгострокової експлуатації. Дозвіл на експлуатацію першого «мільйонника» спливає наприкінці 2023 року. Попереду в нас — чергова переоцінка безпеки. У вересні завершено одну з обов’язкових процедур — здійснено контроль корпусу реактора зсередини. У цьому нам допомогли колеги з Хмельницької АЕС. Отримані результати свідчать про те, що строк служби корпусу реактора і, як наслідок, виробниче життя енергоблока № 1 можна продовжувати.

Невдовзі розпочнеться реалізація ще одного важливого проекту — реконструкції Вознесенської ГЕС. Ця станція вже давно не працює. Її відродження дасть можливість не лише відновити важливий енергетичний об’єкт «зеленої» генерації, а й створити об’єкт туристичної інфраструктури загальнодержавного рівня — з неповторними ландшафтом і краєвидами. Потужність станції становитиме 9,5 МВт. Як відомо, малі ГЕС рентабельні та екологічні. Тож це буде значний внесок у розбудову екологічно чистих енергетичних систем загалом.

Реалізація цього проекту розпочнеться з наступного року. А от увійти в нього ми сподіваємося зі ще одним важливим досягненням. До переліку з 13 пріоритетних для держави інвестиційних проектів на період до 2023 року входить Ташлицька гідроакумулююча електростанція. Нині на повну ведуться монтажні операції. До кінця року ТГАЕС буде готова до пуску третього гідроагрегата. Введення в експлуатацію ще одного агрегата ТГАЕС збільшить маневрені потужності енергосистеми України і підвищить її надійність. Третій гідроагрегат Ташлицької ГАЕС — наш внесок в енергонезалежність держави.