У період пандемії медики радять людям більше перебувати на свіжому повітрі, робити піші прогулянки, щоб не потрапляти в полон гіподинамії і швидше відновлювати нормальну рухову активність у тому разі, якщо захворювання на ковід уникнути все-таки не вдалося і у період реабілітації після нього відчуваються сильна слабкість та брак життєвих сил.

Дослухавшись до фахівців, жителі Одеси набагато частіше почали відвідувати парки. Але з урахуванням нинішньої ситуації вони вже розглядаються ними не просто як зелені зони в межах міста. У парках людям хочеться бути в безпеці, мати можливість зайнятися чимось корисним і, звичайно, чимось зайняти дітей. Таким чином, саме сьогодні говоримо про формування зовсім нових вимог до міських парків як до частини міської інфраструктури.

«За кілька останніх десятиліть людство звело стільки міст, скільки було збудовано до цього за п’ять тисячоліть. Екологія, здоров’я стають величезною проблемою, і парки можуть її розв’язати», — вважає президент Асоціації Королівського національного парку і співголова комітету з міських парків WUP (Швеція) Річард Мюррей. Згідно з даними ВООЗ, на кожного міського жителя має припадати приблизно 50 квадратних метрів зелених насаджень, і у людини має бути можливість піти в парк, що розташований в 15 хвилинах ходьби від будинку.

Парк Перемоги в Одесі — це парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва. Його автор — одеський ландшафтний архітектор Максим Середа. В 1967 році проект першого в СРСР пейзажного парку англійського типу назвали кращим. Його здано в експлуатацію в 1971-му, тобто цього року парк відзначив півстолітній ювілей. Загальна площа — 48,8 гектара. Загальна довжина водойм — 700 метрів. Штучний ландшафт представлено гірками та ставками, островами, з’єднаними з берегом містками. Водойми є головною композиційною віссю всього парку і зоною тихого відпочинку, обладнані фонтанами. У ставках мешкають різні види прісноводних риб, є черепахи, качки та лебеді. Серед звичних сосен, кленів і дубів на території зростає безліч рідкісних видів дерев, представлених ліванським кедром, ясеновими, тисом ягідним, різними видами ялівця, гінкго білобою, метасеквоєю, грабом, кельрейтерією тощо.

Протягом багатьох років територія парку відлякувала відвідувачів, щойно починало сутеніти. Відсутність верхнього освітлення на алеях робила її небезпечною для перебування, залишаючи небагатьох перехожих у владі злодюжок, які облаштувалися тут.

До ювілею парку все кардинально змінилося. Протягом останніх 5—7 років велася поетапна реконструкція. І тепер колишні жителі міста, які давно живуть за рубежем, зазначають: тут майже як у нас, у Європі.

Справді, у парку Перемоги тепер є багато чого з того, що можна побачити в кращих європейських парках. Насамперед на алеях з’явилися зручні лавочки, верхнє освітлення. Крім того, установили спеціальні термінали для оперативного виклику поліції або «швидкої». Це одразу позначилося на загальній атмосфері: конфлікти, які раніше призводили до «розборок» із рукоприкладством, припинилися. Люди спокійно гуляють до пізнього вечора.

Відійшли у минуле і вбиральні з вигрібними ямами. На території з’явилися акуратні нові туалети.

Багато хто приходить у парк цілими родинами, щоб спостерігати за черепахами та лебедями. У ставках живуть два види черепах. Перший — болотна європейська. Це регіональний вид, для них зимівля в ставку звична, а другий вид — червоновуха черепаха. Вона живе в Південній і Центральній Америці, тому не звикла впадати в зимову сплячку. Красновуха черепаха поступово адаптується до наших умов, але їй це дається набагато складніше. Тому за пропозицією директора Одеського зоопарку Ігоря Бєлякова, цих черепах і лебедів забирають на зимівлю в зоопарк, а потім навесні випускають у ставок. Одесити дуже люблять спостерігати і за виловом черепах на зимівлю, і за тим, як їх разом з лебедями випускають на звичне місце проживання. Так, цією весною на колишнє місце повернули 35 черепах.

У ставках обладнано невеликі острівці. Дуже цікаво спостерігати, як за місце на них, де можна поніжитися на сонечку, змагаються черепахи, качки та лебеді. Птахи без церемоній зіштовхують черепах у воду, розчищаючи для себе комфортне місце відпочинку. Але оскільки черепах у водоймі багато, вони масово штурмують улюблені острівці і цілком успішно тіснять пернатих.

Спостерігати за птахами можна і біля вольєрів, які теж з’явилися в парку. Там завжди багатолюдно. Вивчати поведінку пернатих — курей і голубів —довідатися про правильний раціон їх харчування цікаво людям різного віку.

Парк Перемоги відомий також великою колонією білок. Вони не бояться людей, люблять брати різні ласощі просто з рук. Одесити спостерігають за ними ще і як за дуже точними індикаторами зміни погоди. Коли білки змінили своє яскраве руде забарвлення на світле, стало ясно: зима не за горами. І справді, через кілька днів почалося похолодання з невеликим нічним заморозком.

У парку з’явилися майданчики для занять на тренажерах, гри в баскетбол. У теплу пору року на ставках можна покататися на човнах. Для дітей відкрили ігрові зони з надувними батутами, канатними атракціонами. На мосту через ставок збудували імпровізований капітанський місток, біля якого всі люблять фотографуватися.

Велика територія парку передбачає реалізацію багатьох цікавих проектів, спроможних перетворити парк Перемоги на ще більш сильну точку притягання для тих, хто любить активний відпочинок і не остаточно потрапив під вплив віртуального інтернет-простору.

Фото надано автором.