У період із 1 жовтня по 30 листопада вона проходила у рамках всеукраїнської акції «Створюємо ліси разом». Завдяки сприятливій погоді, сумські лісівники та їхні добровільні помічники значно перевиконали планові завдання. Восени в області висадили дерева на 341-гектарній площі, тоді як планувалось заліснити 121 га. Протягом року на Сумщині створили 53,5 га нових лісів, і 45 га із них — восени.

Начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець підкреслює: у державі реалізується екологічна ініціатива Президента «Зелена країна», якою ставиться мета за три роки висадити мільярд нових дерев. За десять років загальна площа лісів в Україні має збільшитись на мільйон гектарів. Завдання це непросте, але, вважає В. Чигринець, цілком реальне. Аби його виконати, працюють разом з іншими і сумські лісівники.

Протягом року треба було висадити сіянці дерев на площі 1055 га, однак вдалось заліснити 1383 га. Здебільшого, здійснювалось відновлення масивів, але закладались і абсолютно нові. При цьому лісівники ні в кого не просили грошей, а використовували власні ресурси. З початку року на висадку дерев, догляд за ними та проведення інших робіт держлісгоспи Сумщини витратили 280 млн грн.

У посадці лісових дерев взяли участь майже 2,4 тисячі жителів області. Окрім лісівників та членів їхніх сімей, це були учнівська і студентська молодь, представники органів влади, депутати всіх рівнів, громадські активісти.

До роботи долучилися навіть журналісти, завдяки чому їхні «лісові» матеріали набули додаткових барв.

Загалом, у рамках програми «Зелена країна» на Сумщині вже висадили майже 1,5 млн дерев. І це не лише ліси: обласна рада заклала фруктовий сад, а держлісгоспи здійснили озеленення 42 шкіл області, посадивши біля них 1,8 тисячі сіянців.

Цього року лісів уже не саджатимуть: надворі як-не-як зима, але наступного робота продовжиться ще з більшою інтенсивністю. До цього ретельно готуються. Значно більше від попередніх обсягів заготовлено насіння, особливо головних лісоутворюючих порід: якщо раніше мали його 22 тонни, то тепер є аж 60 тонн. Це дасть змогу істотно збільшити кількість сіянців лісових дерев. На базі Лебединського лісгоспу створять сучасний насіннєво-селекційний центр, де вирощуватимуть сіянці із закритою кореневою системою. Їх використання багаторазово підвищує показники виживання молодих дерев.

Одна з найголовніших проблем, що заважають розширенню площ лісових насаджень на Сумщині — це брак земельних ділянок, виділених під заліснення. Місцеві громади області знайшли у себе 1146 га землі, придатної під таке цільове використання. Це значно менше, ніж потребують лісівники, але навіть ці ділянки громади не поспішають передавати із балансу на баланс. За словами Віктора Чигринця, наразі до складу державного лісового фонду прийнято лише 100 га додаткової землі. 85 га віддала під заліснення Андріяшівська ОТГ і 15 га — Лебединська.

Сумська область.