Лише в липні змонтовано та введено в експлуатації у домашніх господарствах 83 нові сонячні електростанції, а всього їх вже понад півтори тисячі. Загальна потужність — 35,46 МВт. Новий поштовх дала нещодавно прийнята в області комплексна п’ятирічна програма підвищення енергоефективності, енергозбереження та розвитку відновлювальної енергетики. Вперше в Україні розроблений дієвий механізм стимулювання населення. Суть його полягає в тому, що з обласного бюджету відшкодовують позичальнику частину відсоткової ставки за кредитами, отриманими на енергозбереження.

У Львівській області експлуатується понад 18 тис. багатоквартирних будинків. Для збереження тепла найчастіше використовують утеплення стін і встановлення теплозберігаючих вікон.

«Зазвичай домогосподарства і багатоквартирні будинки споживають майже 60 % від загального об’єму природного газу, який використовується на Львівщині. Наші багатоповерхівки часто просто нагрівають повітря. Втрати величезні. Якщо їх мінімізувати, зменшаться витрати на енергоносії. Енергоощадність впливає на добробут українців, на клімат і економію енергії. Прийнята нами комплексна програма дає змогу здешевити кредитні ресурси і охопити якнайбільшу кількість населення», — вважає голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Відповідно до програми, мешканці області зможуть отримувати кредити на впровадження енергозбереження з відшкодуванням до 15 % річної відсоткової ставки.

Тільки у місті Львові на програму «Теплий дім» у міському бюджеті передбачили 20 млн грн — це удвічі більше, ніж торік. Крім того, збільшили максимальне відшкодування від 400 тис. грн до мільйона гривень. Завдяки міським програмам і Державному фонду ефективності мешканці зможуть отримувати від 50 до 70 відсотків економії на оплату енергоносіїв.

«За кілька місяців до міської ради надійшло 22 заявки для участі в наших програмах. Але ще досить багато будинків готують документи. Це нешвидкий процес, бо раніше не було ніяких процедурних вимог. Тепер програма «Енергодім» вимагає проведення енергоаудиту, верифікації проекту у Фонді енергоефективності. За рахунок цього проекти стануть якіснішими», — вважає начальник відділу супроводу ОСББ міськради Сергій Солтис.

І що важливо, операторами цих програм стали провідні банки регіону.

Ще один напрямок енергоощадності — це розвиток альтернативної енергетики. Невеличкі сонячні електростанції в селах і містах — уже звична картина. Чи не найбільше сонячних батарей на дахах можна побачити відразу, щойно в’їжджаєш в Україну з Польщі після міжнародного пункту пропуску в Яворівському району. Це данина моді, яку запозичили наші заробітчани в країнах Європейського Союзу. Лише на Мостищині понад 40 сонячних міні-електростанцій в домогосподарствах. Лілії Пунейко з села Годині відтепер не доводиться платити за електроенергію, а надлишок продає енергетичній компанії. Вона порахувала, що встановлені 132 панелі окупляться за п’ять років.

У цьому регіоні нема газу, тому сонячні електростанції дуже вигідні. Крім того, на Львівщині діє програма енергозбереження, в межах якої відшкодовують 10 % тіла кредиту, але не більше 25 %.

Як вважають у департаменті паливно-енергетичного комплексу ОДА, стимулюючим чинником є «зелений тариф» на енергію та кредити, які частково компенсують витрати на встановлення сонячних батарей. Ще одне: якщо втрати електроенергії в мережі становлять до 17 %, то на місці вони мінімальні.

Проблеми з відшкодуванням кредитів нема. Їх розмір визначається щороку під час формування обласного бюджету. Більше того, департамент паливно-енергетичного комплексу закликає населення Львівщини утеплювати свої будинки та встановлювати сонячні та малі вітрові електростанції і при тому скористатися підтримкою обласної програми.

Львів.

На знімку: сонячні батареї в домогосподарстві в Яворівському районі.

Фото прес-служби ОДА.