Більш як півтора десятка років тому на господарській мапі села Бокійма тоді ще Млинівського, а нині Дубенського району Рівненщини з’явилося приватне підприємство «Деметра», яке спеціалізується на вирощуванні сільськогосподарської продукції, а також займається свинарством. У процесі господарської діяльності виникла потреба нейтралізувати неприємні запахи — супутні речі тваринницької галузі. Вирішили скористатися новітніми технологіями.

Відтак підприємство закупило обладнання для біоустановки, а далі за справу взялися спеціалісти-монтажники, інженери, енергетики, газівники та фахівці деяких інших спеціальностей. Власне, вони й довели до «квітки» будівництво біоустановки на виробничих потужностях ПП «Деметра», хоча процес запровадження такої енергоновинки був новий, раніше незнаний і складний. До того ж таких аналогів у наших краях раніше не було. Новинка-цікавинка працює на незвичній енергетичній сировині — на силосі і гноївці!

Головний енергетик ПП «Деметра» Святослав Рачинський влаштував екскурсію, а заодно провів енергетичний всеобуч. Він назвав цікаву деталь про установку: щодоби її «заправляють» 70 тоннами гноївки і «засмачують» силосом, а потім змішують у спеціальному резервуарі. Далі все відбувається згідно з технологічним процесом.

А тепер трішки статистики. Для безперебійної роботи біоустановки на рік потрібно заготовити 12 тисяч тонн силосу та 25 550 кубічних метрів гноївки. Щороку установка виробляє 270—300 тисяч кіловат електроенергії, а газу — більш як 20 мільйонів кубічних метрів. Лишки електроенергії скеровуються в загальнодержавну електромережу — із березня 2020 року ПП «Деметра» постачає її за «зеленим тарифом». А ось газ підприємство використовує для власних потреб.

Крім того, біоустановка виробляє 628 кіловат теплової енергії, яку підприємство використовує для обігріву ферм, адмінприміщень та інших потреб.

Завдяки новітній технології вдалося розв’язати кілька господарських завдань. Причому — доволі ефективно. За великими мірками, тут налагоджене безвідходне виробництво, бо в діло залучається не тільки гноївка, а й відходи з бойні. А 200 гектарів кукурудзи на силос — невелика площа порівняно з екологічним та економічним ефектом.

Нині в «Деметрі» завершилося силосування кукурудзи на заправку біоустановки. Дивно звучить, але все відбувається за традиційною сільськогосподарською схемою. Різниця лише в тому, що силосом годують не худобу, а заправляють біоустановку. Гноївки також вистачає в господарстві. У XXI сторіччя слід звикати до таких трансформацій, бо новітні технології — вимога нашої атомно-космічної доби.

Млинів Рівненської області.

На знімку: біоустановка.

Фото автора.