Голова Закарпатської облдержадміністрації Віктор Микита.

Причина такого рішення справді вагома: обговорюється планування і реалізація інфраструктурних проектів регіону на рік наступний, — по-перше. По-друге, різке скорочення фінансування цього напряму. Ось як пояснює сам очільник області: «Нам довели об’єм фінансування на ініціативи, що можуть втілюватися за кошти Державного фонду регіонального розвитку у 2022 році, на суму 199 млн грн при попередньому плановому розрахунку в 400 млн грн. Тобто фінансування з об’єктивних причин зменшено майже удвічі. Ми точно врахуємо перехідні проекти, які потрібно завершити, проекти розвитку мережі закладів загальної середньої освіти та покращення умов навчання дітей, розширення мережі закладів дошкільної освіти й забезпечення населення області питною водою. Однак, на жаль, у межах ДФРР—2022 не вистачає коштів на реалізацію нових ініціатив у галузі спорту», — додає В. Микита.

Для облдержадміністрації важливо, наголошують у прес-службі, щоб ланцюжок від проектування до будівництва кожного об’єкта був безперервним. Якщо наступного року не розпочати нові проекти, то у 2023-му та 2024 році не вдасться забезпечити втілення загальнообласної стратегії щодо розвитку цього напряму.

«Це принципово для мене, тому вирушив до столиці для пошуку можливих варіантів вирішення дефіциту цього інвестиційного пакета за рахунок інших програм та цільових субвенцій», — каже голова ОДА.

Наступного року, за його словами, область очікує субвенцію в розмірі майже 100 млн грн на будівництво льодової арени з ініціативи Президента щодо спорудження і реконструкції льодових палаців.

«Уже в січні отримаємо типовий проект, затверджений Федерацією хокею України. Після експертизи невідкладно розпочнемо тендерні процедури. Зводити арену будемо в обласному центрі. Міська скарбниця Ужгорода забезпечить 20 млн грн співфінансування», — підкреслив В. Микита.

Також у травні 2022 року область очікує субвенцію в сумі майже 180 млн грн для реконструкції ужгородського спортивного комплексу «Юність», відкритих ігрових майданчиків, будівництва легкоатлетичного манежу на території ужгородського стадіону «Авангард» та реконструкції стадіону «Авангард» у Міжгір’ї, інших спортивних об’єктів.

«Завдання — невідкладно розпочати і вчасно завершити проектні роботи. Після отримання експертизи оперативно розпочнемо тендерні процедури з метою визначення підрядних організацій та починаємо будівельні роботи.

Тож упевнено можу сказати: Закарпаття не залишиться без ініціатив спортивного напряму на наступні два роки. До того ж вищевказані проекти будуть визначальними. Однак варто зауважити, що такий інвестиційний пакет для Закарпаття у 2022 році на визначені проекти — це пряма персональна відповідальність голови обласної державної адміністрації за вчасну й ефективну реалізацію, — зізнається В. Микита. — Упевнено приймаю її та запевнив керівництво Офісу Президента України, що ми готові до такого виклику».

Щодо реалізації закарпатської частини проекту «Мале Карпатське коло», яке потенційно може збільшити надходження до бюджетів громад, покращити інвестиційний клімат гірських громад, створити нові робочі місця, зробити доступними для мандрівників туристичні локації, історико-культурні об’єкти і, безумовно, покращити імідж усього Закарпаття, то вже наступного тижня керівництво області опрацює це питання на нараді у Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Перед очільником області постає ще одне завдання: реалізація програми Президента «Велика реставрація». Закарпаття готове представити на розгляд Мінкультури низку проектів для отримання державного фінансування.

Ось як з цього непростого питання — через імовірну нестачу фінансування — висловився голова ОДА: «У бюджеті передбачено 3,6 млрд грн на реалізацію проектів, зокрема на реставрацію пам’яток культурної спадщини місцевого значення. І ми точно претендуємо на ці кошти».

Що ж, час покаже, наскільки ефективно очільник області зможе пройти ці серпантини наступного року. Головне, що він сміливо приймає всі виклики.

Ужгород.

Фото прес-служби ОДА.