Учора за участю Президента Володимира Зеленського в резиденції «Синьогора», розташованій в селі Гута на Івано-Франківщині, відкрито конференцію керівників закордонних дипломатичних установ України «Дипломатія 30. Стратегія сильної держави». А вже сьогодні в цьому заході високого рівня візьме участь Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. У режимі активної дискусії високопосадовці обговорюють з представниками посольств спільні завдання.

Зокрема, щодо посилення ролі парламентської дипломатії у реалізації Стратегії зовнішньополітичної діяльності України.

«Наша розмова буде сімейною та предметною, — наголосив під час відкриття конференції Президент Володимир Зеленський. — Це не сухий звіт. Це щирий, відкритий діалог, а не просто доповіді. Брейнсторм (метод висування творчих ідей у процесі розв’язування наукової чи технічної проблеми) сучасних живих людей, а не бюрократів. Людей, що говорять не штампами, а від серця — чесно, але чітко і по суті». За словами глави держави, така розмова стане важливою складовою унікального формату, який зібрав під одним дахом багатьох дипломатів». Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив пропозицію організовувати подібні зустрічі щороку, і Володимир Зеленський таку пропозицію одразу підтримав. «Хочу, щоб ви почувалися тут максимально вільно, і стара школа не заважала вам почути і чітко усвідомити основні меседжі для реалізації зовнішньої політики», — сказав він.

У новій реальності, за якої глобальні зміни відбуваються навіть не щотижня, а щодня, необхідно змінити саму філософію нашої зовнішньої політики, переконаний Президент. Він акцентував увагу на чотирьох пріоритетних напрямах таких змін. Передусім — це швидкість. За словами В. Зеленського, дипломатія має стати жвавою та динамічною. Також у досягненні поставлених результатів має допомагати й креативність, наголосив Президент.

Прикладом такого підходу він назвав Декларацію на підтримку європейської перспективи України та «Кримську платформу», в саміті якої взяли участь представники 46 держав. «Ми не можемо чекати, доки хтось вирішить наші проблеми за нас, а самі маємо шукати і щоденно пропонувати нові механізми й нові формати», — зазначив глава держави. Ще один фактор, необхідний для вдалої сучасної дипломатії, — амбітність думок та ідей. За словами Президента, необхідно позбутися «негативного, постійного пригніченого і песимістичного мислення», «комплексу країни третього світу» тощо.

«Ми маємо велику історію нашої державності, — підкреслив В. Зеленський. — У нас діяли механізми демократії та народовладдя задовго до багатьох європейських країн і в нас величезний потенціал». А четверта річ, на яку мають орієнтуватися українські дипломати, за словами В. Зеленського, — це результат. «Він вимірюється не кількістю заяв про ту чи іншу підтримку, хоч ми і вдячні, не кількістю дописів у Фейсбуці, а конкретними обсягами підтримки, проектами, об’єктами та інвестиціями», — акцентував очільник країни. Спільний економічний інтерес тих чи інших держав зміцнює політичне партнерство, переконаний В. Зеленський.

«Ми посилюємо свою дипломатичну присутність і незабаром відкриємо нові посольства в багатьох країнах, — сказав В. Зеленський і запевнив, що готовий особисто сприяти цьому, особливо, в тих країнах, де є конкретика і перспектива економічної співпраці.

Д. Кулеба, зі свого боку, зауважив, що саме для економізації української дипломатії створено систему    NAZOVNI. Фактично, під час конференції відбулася її презентація. За словами міністра, це зрозуміла бізнесу система управління відносин із клієнтами. «Ми намагаємося говорити мовою бізнесу й пропонувати йому зручний формат, — зауважив очільник МЗС. — Із впровадженням цієї системи МЗС повністю оцифрує цілу політику — «економічну дипломатію» і це буде перша політика, піддана цифровізації. Буде дуже зручно, ефективно і зрозуміло для бізнесу й держав. Ми будемо бачити конкретний внесок посольства та МЗС у цілому і просування українського експорту та залучення інвестицій». Так, Д. Кулеба запевнив, що за допомогою     NAZOVNI буде чітко видно, хто з дипломатів і що зробив, а також — хто на яку оцінку заслуговує. Це мотивуватиме працювати ще краще. Міністр пояснив, що йдеться про запуск зручної онлайн-платформи, яка пропонуватиме консультації для кожного бізнесу і особистого менеджера (представника посольства у кожній країні). Це допоможе створити клас українського експортера, бо його як такого ще й досі не існує, зауважив політик.