Учора Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук виступив на Конференції послів України «Дипломатія 30. Стратегія сильної держави» за участі Президента Володимира Зеленського і Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Людство зіткнулося з викликом демократії, який кинули авторитарні та диктаторські режими у світі, зазначив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.
За його словами, це виклик Україні, кинутий військовою агресією Російської Федерації та злочинною окупацією частини наших територій. «Україна має багатовікову історію демократії, український народ волелюбний, він знає, як захистити себе і свої демократичні цінності, і ми будемо це робити», — наголосив Руслан Стефанчук.

Голова парламенту України нагадав, що у Новій Атлантичній Хартії, підписаній у Лондоні цього року, наголошено на важливості «більш тісно співпрацювати з усіма партнерами, які поділяють наші демократичні цінності, та протидіяти зусиллям тих, хто прагне підірвати наші союзи та інституції».

Він зазначив, що Україна вже заявила про бажання брати участь у процесі збереження світового порядку, у якому демократичні країни виступають гарантом миру та безпеки у світі. «Саме демократія забезпечує процвітання людства, нейтралізуючи руйнівні наміри авторитарних режимів у світі», — підкреслив Голова Верховної Ради України.

За його словами, Україні потрібно й далі докладати активних зусиль, щоби разом із лідерами світової демократії «будувати кращий світ». Партнерство B3W, яке очолюють великі демократії, покликане допомогти створити необхідну інфраструктуру в розмірі понад 40 трильйонів доларів для країн, що розвиваються.

Повна та всебічна підтримка активізації взаємодії з Європейським Парламентом та представницькими структурами ЄС

Нам потрібна більш глибинна взаємодія з Європейським Парламентом, в якому зберігається стала підтримка України у боротьбі з російською агресією, зазначив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

«Зважаючи на той факт, що ЄС став найбільшим торговельним партнером України з питомою вагою у понад 40% від загального обсягу зовнішньої торгівлі, нам потрібно динамічно реагувати на ці реалії та розвивати стосунки для збільшення товарообігу», — підкреслив Руслан Стефанчук.

За його словами, «потрібно розвивати міжпарламентський діалог на всіх наявних майданчиках, включно з Парламентським Комітетом Асоціації Україна—ЄС та Парламентською асамблеєю ЄВРОНЕСТ».

«Як Голова Верховної Ради України гарантую повну та всебічну підтримку активізації взаємодії з Європейським Парламентом та представницькими структурами ЄС», — наголосив Голова парламенту України.

Під час конференції.

Наполеглива дипломатична робота з країнами, які блокують вступ України до НАТО, є одним із пріоритетних завдань

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив на необхідності підтвердження чинних та розгляд нових форматів Колективної безпеки.

Руслан Стефанчук нагадав, що Верховна Рада України підтримує реалізацію стратегічного курсу держави на приєднання до НАТО шляхом ухвалення низки важливих законів («Про оборонні закупівлі», «Про розвідку» тощо).

«Активну роль у діалозі з НАТО відіграє постійна делегація Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї НАТО, результати роботи якої особливо важливі у контексті розбудови «Кримської платформи», — наголосив Голова парламенту України.

За його словами, «блокування нашого вступу до НАТО деякими країнами ЄС стало результатом гібридної війни, розв’язаної РФ».

«Наполеглива дипломатична робота з країнами, які блокують вступ України до НАТО, є одним із пріоритетних завдань щодо усунення будь-яких перешкод із боку країн—членів НАТО», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Голова парламенту нагадав, що Україна мала третій за розміром ядерний арсенал світу й добровільно від нього відмовилась. «Ми лишилися практично беззахисними перед ядерною загрозою. Україна стала тим прикладом людяності та самопожертви в інтересах інших країн, який може бути або винагороджений, або покараний», — зазначив він.

Руслан Стефанчук підкреслив, що «дипломати повинні щодня нагадувати про неухильне дотримання норм міжнародного права, яке формувалося століттями, інакше теперішня система колективної безпеки буде зруйнована».

Голова Верховної Ради також наголосив на необхідності спільно протистояти шкідливій пропаганді, яка перекручує факти. За його словами, ще одним викликом для колективної безпеки є енергетична безпека. «Ми повинні також мати план дій щодо протидії цьому», — зазначив Руслан Стефанчук.

Протидіяти спробам легітимізації окупації Криму

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив на необхідності протидії спробам легітимізації окупації Криму.

«Всі ми з дитинства пам’ятаємо, що той, хто спричинив «незручні моменти», намагається їх забути, заграти. Ні, так не буде. Крим був і залишається українським! Про це повинні знати та пам’ятати не тільки наші громадяни — мешканці Криму, але і всі держави світу», — підкреслив Руслан Стефанчук.
Він зазначив, що ухвалення резолюцій Парламентської Асамблеї Ради Європи «Порушення прав людини, скоєні проти кримських татар у Криму» та Парламентської Асамблеї ОБСЄ

«Дестабілізуюче нарощування військової присутності РФ поблизу України, у тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна, Чорному морі та Азовському морі» — це хороший початок, але зробити потрібно набагато більше.

«Будь-які спроби включення до складу російської делегації в міжпарламентських форумах так званих «депутатів Держдуми РФ від Криму» чи включення представників російської окупаційної адміністрації в Криму до складу російських делегацій для участі у заходах Асамблей повинні негайно блокуватися, ставити під питання їх легітимність та отримувати широкий міжнародний резонанс», — наголосив Голова парламенту України.

Натомість, за його словами, «збереження на керівних посадах у ПА ОБСЄ та ПАРЄ представників з-поміж дружніх до України держав є важливим напрямом роботи з делегаціями-однодумцями».

У «радянщини» немає місця в майбутньому

Ідеалізація та романтизація «радянщини» неприпустима не тільки через злочини, вчинені нею, але й через те, що в «радянщини» немає місця в майбутньому цивілізованого світу. Про це зазначив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук на Конференції послів України «Дипломатія 30. Стратегія сильної держави».

За його словами, «радянізація використовується для виправдання агресії щодо колишніх республік СРСР, а нині суверенних та незалежних держав».

«Ми робимо все для законодавчого забезпечення процесу дерадянізації. Не менш важливе завдання — донести всім державам, що цей процес в Україні незворотний, і будь-які маніпуляції з цього приводу не залишаться без уваги й негативної реакції з нашого боку», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Розширення зовнішньополітичних можливостей залишається нашим основним завданням

Розширення можливостей парламентської дипломатії задля реалізації основних зовнішньополітичних пріоритетів України залишається нашим основним завданням. Про це зазначив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук на Конференції послів України «Дипломатія 30. Стратегія сильної держави», яка триває в Івано-Франківську.

«Поглиблення парламентського виміру у всіх міжнародних процесах, безумовно, сприятиме утвердженню суб’єктності України на міжнародній арені», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради України відзначив посилення міжпарламентського діалогу зі стратегічними партнерами України. На його думку, варто розширювати парламентське співробітництво із низкою країн, «відкрити Україну як рідну державу і країну можливостей».

«Серед пріоритетних завдань на 2022 рік хотів би згадати такі, як чергове засідання Міжпарламентської ради Україна — НАТО (у січні 2022 року в м. Брюссель), весняна сесія Парламентської асамблеї НАТО (у травні 2022 року в м. Київ) та інші», — поінформував Руслан Стефанчук.

Голова парламенту повідомив, що «у Верховній Раді України опрацьовується питання проведення під час наступної сесії парламентських слухань з актуальних питань зовнішньої політики України».

«У контексті нових викликів і окреслених Стратегією зовнішньополітичної діяльності пріоритетів належить проаналізувати досягнення та завдання української дипломатії в цілому та парламентської зокрема, окреслити конкретні завдання парламентаріїв та дипломатів», — зазначив він.

Світ повинен знати і визнавати правду про Голодомор

Одним із питань, фундаментально важливих для нашого державотворення, є питання Голодомору. Про це зазначив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук на Конференції послів України «Дипломатія 30. Стратегія сильної держави».

«Нас не влаштовують визначення на кшталт «щось було» або «був неврожай». Світ повинен знати правду, як він свого часу визнав правду щодо Голокосту», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради нагадав, що наступного року ми вшановуватимемо 90-ті роковини Голодомору. «У зв’язку з цим я буду пропонувати низку ініціатив. Зокрема, у січні наступного року звернуся до спікерів парламентів світу з проханням про визнання Голодомору геноцидом українського народу», — поінформував Руслан Стефанчук.

Він висловив переконання, що «народ України буде щиро вдячний, якщо наші посли у всіх державах сприятимуть прийняттю відповідних рішень урядами та парламентами світу».
«Доведені факти повинні визнаватися, і світ має рухатись уперед», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Руслан Стефанчук закликав усіх послів у країнах, які досі не визнали цей страшний злочин радянського комуністичного режиму, докласти додаткових зусиль для переконання парламентаріїв цих країн ухвалити відповідні рішення.

Секретаріат Голови Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.