У рішенні російської Феміди, яке оголосила суддя Алла Назарова, зазначається: «Суд вирішив: позовну заяву генерального прокурора РФ задовольнити, ліквідувати Міжнародну громадську організацію «Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне та правозахисне товариство «Меморіал», її регіональні відділення та інші структурні організації».

Російський правозахисник і журналіст Лев Шлосберг на своїй сторінці у Фейсбуці написав, що «рішення Верховного суду Росії про ліквідацію «Меморіалу» — це рішення Путіна». Раніше він зауважував, що приводом для припинення діяльності організації стало те, що «Меморіал», як вважають організатори процесу, не достатньо часто маркував свої публікації про політичні репресії клеймом «іноземного агента». Лев Шлосберг також зазначав, що «ліквідація міжнародного «Меморіалу» в Росії прирівнюється до офіційного виправдання всіх політичних репресій — і XX, і XXI століття. І це — контрольний постріл у потилицю всім страченим за наказом Сталіна і за законами Вишинського жертвам репресій».

Правління російського «Меморіалу» оприлюднило заяву, у якій наголошується, що «країна потребує чесного та сумлінного осмислення радянського минулого; у цьому — запорука її майбутнього. Смішно думати, що судова ліквідація міжнародного «Меморіалу» зніме це питання з порядку денного. Пам’ять про трагедії минулого необхідна всьому російському суспільству. І не лише російському: пам’ять про державний терор об’єднує усі колишні радянські республіки». Голова правління «Меморіалу» Ян Рачинський заявив про те, що організація подасть апеляцію на рішення суду.

«Спочатку ми це оскаржуватимемо у вітчизняних судах. Сподіваюся, що зрештою рішення буде на нашу користь. Якщо знадобиться, то звернемося до ЄСПЛ, але це вже віддалена перспектива. Спочатку це апеляція, касація, звернення до Конституційного суду також цілком можливе», — наголосив він. Очільник Міністерства культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко у Телеграмі написав: «Меморіал» був першою офіційною організацією в колишньому Радянському Союзі, яка почала піддавати аналізу і розкривати злочини радянської системи проти власного населення. Злочини проти своїх же людей». І додав, що «Меморіал» підняв прапор боротьби за свободу. І той факт, що сьогодні в РФ його забороняють, свідчить про те, що Москва відмовляється від бажання бути вільною країною».

У США засудили процес проти «Меморіалу» і закликали Москву покласти край утискам незалежних організацій захисту прав людини. Про це заявив представник Держдепу Нед Прайс. У заяві міністерства закордонних справ Німеччини йдеться про те що «рішення Верховного суду Росії про розпуск громадської організації «Меморіал» є більш ніж незрозумілим і суперечить міжнародним зобов’язанням щодо захисту основних громадянських прав, які також взяла на себе Росія».