Не життя в нас тепер, а, даруйте, справжня казка. Раніше було нецікаво, нудотно та пісно. А тепер набагато веселіше і сюрпризніше. Живеш як у серіалі з несподіваними поворотами в сюжеті.

Воістину настали часи загальної комп’ютерно-смартфонної грамотності, коли кожна кухарка якщо не пост публікує, то має свій блог і буквально роздає навсібіч корисні поради не тільки як варити борщ, крутити котлети, ліпити голубці, плести шкарпетки!.. Довго боролися за гендерну рівність і таки вибороли... наказ Міноборони про постанову на військовий облік жінок від 18 до 60 років майже всіх професій.

Щоправда, з цим якось не пішло. Тобто, не прижилося. За чотири дні петиція свідомих українок проти військового обліку зібрала необхідні для її розгляду 25 тисяч голосів! Від Президента вимагають скасувати сумнозвісний наказ Міноборони.

Знаєте, що обурило представниць прекрасної половини українського суспільства? Ось що пишуть: «...Начебто змінився лише перелік, але згідно з ним майже всі жінки нашої держави повинні бути військовозобов’язаними. Це неподобство!!! Жодного... обговорення. Жодних підготовчих заходів. Жодного перехідного періоду та роз’яснень щодо механізму реалізації...».

А тим часом життя триває, і перед нами — нові виклики, перешкоди, несподіванки і випробування!

Цікава закономірність. Здається, одні тільки те й роблять, що вигадують, як ускладнити наше існування. Бажано, звісно, щоб це було більш-менш обґрунтовано й нібито законно. Інші — у відповідь — усім тим новаціям опираються, намагаються пручатися. Однак, виходить, дарма?

Рік поклали на приведення деяких нормативних актів у відповідність до нинішніх викликів та реалій. Що маємо в результаті? Споживач як був незахищений, так і залишився крайнім! Надавач комунальних послуг диктує умови вільного українського ринку.

На його боці і НКРЕКП, і АМКУ, і галузеві міністерства й відомства. Тільки споживач самотужки борсається! Чому комунальна послуга вважається наданою лише на підставі виставленого рахунку?!! А споживач роками мусить доводити протилежне? Поговорили про те, що так не повинно бути на форумі «Україна 30. Платіжка», та й забули, залишивши споживача далі мріяти про комунальну інспекцію та комунального омбудсмена, які прийдуть і його захистять.

Відтак ціни в платіжках за комунальні послуги зростають, а якість послуг не покращується. У вересні 2020 року, приміром, українцям було нараховано 8,3 млрд гривень плати за комунальні послуги. У вересні цього року за ті самі послуги — вже 11 млрд гривень. Зростання плати за комуналку за рік становить 32%. Економіку гаслами не обдуриш, наголошує колишній міністр Володимир Омелян.

А воно й справді! Якщо раніше на 500 гривень вдавалося двічі наповнювати візочок у супермаркеті, то тепер 500 гривень вистачає хіба що на те, щоб наповнити целофанову «маєчку». Та й за той поки що безальтернативний у більшості торговельних мереж пакувальний матеріал доводиться платити від двох до двадцяти копійок за штуку. Ось у такий казковий спосіб вирішили боротися за довкілля без целофанових пакетів.

Про прожитковий мінімум, споживчий кошик, індекс олів’є, борщовий набір сперечаємося, тим часом ціни на соціальні продукти в Україні можуть «заморозити»... Але поки що — на словах. А ось у реальності вітчизняні овочівники, кондитери, молочники, пекарі вже заявили про тимчасове згортання своєї діяльності через ціни... на газ!

Усі сподівалися, що от-от попустить і стане легше, тепліше. Дійсно, спочатку гріла логіка в завіряннях урядовців, мовляв, он у Європі беруть кредити для того, щоб навесні та влітку закупити дешеве паливо, а восени-взимку його використовувати. Але зима, як завжди, настала несподівано... І на енергоринку почалася спека. Знову наш економічний гідрометцентр не вгадав з погодою.

І все-таки варто усвідомити просту річ: омріяна казка про безбідне життя стане реальністю, якщо діяти. Чудеса трапляються, якщо вони добре підготовлені. І ось вам приклад. Напередодні Нового року внаслідок 28 обмінів якійсь дівчині у США вдалося виміняти звичайну шпильку для волосся... на житловий будинок. На проміжних етапах їй довелося бути власницею ноутбука, скейтборда, трьох тракторів, автомобіля Додж Караван... Отож стан добробуту можна змінити на краще!