«Із турботою про майбутнє» — таким був провідний меседж святкової акції для дітей «Дива Святого Миколая», проведеної з 21 по 24 грудня 2021 року командуванням Об’єднаних сил ЗСУ у прифронтовій зоні на Донбасі.

До різдвяних і новорічних заходів долучилися більш як 2500 маленьких українців з 22 прифронтових населених пунктів Донеччини та Луганщини. Діти з Мар’їнки, Красногорівки, Торецька, Тошківки, Золотого, Нижнього, Гірського, Попасної та інших населених пунктів сходу побували на виставах і отримали від Святого Миколая та українських військових солодкі подарунки. Заходи проводились із неухильним дотриманням санітарного протоколу в рамках відомого міжнародного гуманітарного проекту «Допомога Схід» за підтримки командувача Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Сергія Наєва.

У проведенні заходів взяли участь актори Чернігівського приватного театру «ХТО» з інтерактивною інтермедією «Дарунки Святого Миколая».

Свято до дітей Донеччини та Луганщини прийшло за сприяння учасників проекту «Допомога Схід» українського підприємства ТОВ «Санагро Україна», директор Олександр Скрипка, та «Асоціації Медична та благодійна допомога Франція — Україна», віце-президент пані Діана Дольс.

Значну підтримку проекту надали начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Мар’їнської міської військово-цивільної адміністрації Людмила Панченко, начальник відділу освіти, охорони здоров’я, культури та спорту Сєвєродонецької районної державної адміністрації Олена Сухомлін та багато інших посадовців. Завдяки їм цей проект став насправді спільним дивом, подарованим дітям війни.

Керівник-координатор проекту, офіцер командування Об’єднаних сил ЗСУ, письменник Борис Кутовий після завершення чотириденної, вкрай насиченої програми наголосив:

«Дуже багато вражень! У ці святкові дні на Донеччині й на Луганщині відбулося справжнє диво. 22 виступи театрального колективу проведені для маленьких українців прифронтової зони. Із них три виступи — у Миколаївці, Гірському та Парасковіївці — для дітей з особливими потребами та дітей-сиріт. Кожна дитина отримала подарунок від Святого Миколая та його помічника — українського військового. Знаєте, після таких зустрічей із дітьми, які мешкають поруч із війною, відчуваєш, що серце перейшло на новий рівень сприйняття життя. І дуже важливим для нас, організаторів і учасників проекту, було не тільки подарувати дітям відчуття радості та свята, не тільки наблизити їх до цінностей української культури. Дуже важливо, що і Україна, і все міжнародне співтовариство вкотре бачили, скільки дітей мешкає у прифронтовій зоні. І наші співвітчизники дуже добре зрозуміли, що ці українські діти, справді, є майбутнім нашої країни. Загалом на виставах, що починаючи з 2018 року проводяться у рамках проектів «Артперемир’я» та «Допомога Схід», побували понад 24 тисячі дітей, які мешкають саме у прифронтовій зоні сходу України. І ця наша діяльність на Донбасі символізує єдність України, єдність нації. Сьогодні формула рятування України така: роби сьогодні й зараз усе те, що ти можеш зробити. І роби це на совість!».

За словами Бориса Кутового, спілкування видалося дуже щирим. На запитання: «Про що ви мрієте?» дуже часто діти відповідали: «Я хочу, щоб був мир!». І ще одним важливим спостереженням цих днів стало те, що завдяки участі у святкових виставах українських воїнів діти тепер сприймають людей у військових одностроях як своїх друзів і як надійних захисників. «Після кожної вистави до мене підходили хлопчики, тиснули руки, робили селфі, дякували, а деякі казали, що, коли виростуть, будуть солдатами! Після виступу в одній із шкіл Мар’їнки до мене підійшла маленька дівчинка та обійняла, дуже щиро обійняла... Після цього повз мене парами проходили діти, які поверталися з вистави із подарунками, та кожна дівчинка мене обіймала! Це була ціла низка обіймів — теплих, родинних. У мене серце ледве не розірвало груди. Дуже сильні враження, — каже Борис Кутовий. — Тож сьогодні діти Донбасу бачать, що українські військові на землі українського сходу справді перебувають для того, щоб нарешті в Україні запанували мир та спокій».
Художній керівник проекту, відомий театральний діяч Максим Добролюбов зазначив:

«Діти — наше майбутнє, і вони мають усміхатися, мають вірити в дива. Мають насолоджуватись і наповнюватись красою мистецтва, яке дарує позитивні емоції і яке виховує. Наш мистецький проект призначений саме для дітей прифронтової зони, які на собі відчувають повсякчас лихоліття військових дій. Втім, попри війну ми всі чотири дні, що проводилися вистави, зустрічали шквал дитячих усмішок, позитивних емоцій, дитячої радості.

Завдяки цьому ми й самі відчували, що серце наповнює радість і відчуття сенсу нашого життя. Ми далеко не вперше приїжджаємо на схід України з виступами для дітей. У Донецькій та Луганській областях, які щодня потерпають від бойових дій, відчувається дефіцит справжнього мистецтва і культурних цінностей. З 2014 року на Донбасі немає справжнього театру для дітей, який би не тільки розважав, а й виховував би. І тому наш проект спрямований на виховання справжнього майбутнього України й на формування дитини як особистості. Тому на запитання, що би я загадав на Новий рік, відповідаю: «Щоб ця земля Донеччини та Луганщини наповнювалася дитячими усмішками і щоб тут нарешті запанував мир».

Усі ці кілька днів із дітьми спілкувався, читав їхні листи Святий Миколай, який, ділячись своїми враженнями від святкових зустрічей, зауважив:

«Діти українського сходу — особливі. В їхніх оченятах я бачив очікування справжнього дива. І я бачив, як їхні серця наповнюються радістю та любов’ю».

З приводу проведення святкової акції «Дива Святого Миколая» засновник гуманітарного проекту «Допомога Схід» командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв зазначив: «Провідний меседж святкових заходів «Із турботою про майбутнє» обраний не випадково. Українські військові дбають про майбутнє України не тільки ризикуючи життям, обстоюючи рідну землю зі зброєю в руках, а й піклуючись про маленьких українців, які живуть, навчаються, виростають у складних умовах. Для нас дуже важливо, щоб ці діти виростали справжніми українцями — здоровими, освіченими, чемними. Бо від того, якими виростуть ці діти, залежить дуже багато».

У своєму вітальному слові віце-президент «Асоціації Медична та благодійна допомога Франція — Україна» пані Діана Дольс сказала:

«Вітаємо всіх діточок з Різдвяними та Новорічними святами! Ми були дуже раді долучитися до організації святкової акції «Дива Святого Миколая» та задоволені результатом: проведені за ці чотири дні 22 вистави та мобільність театральної групи дали змогу привезти свято безпосередньо навіть до навчальних закладів і місцевих інтернатів таких невеликих населених пунктів, як Тошківка, Красногорівка, Костянтинівка, та забезпечити дотримання санітарних вимог. Бажаємо діткам щасливого дитинства, мирного неба та продовжуємо нашу допомогу їм! Дякуємо також усім нашим партнерам за таку плідну та важливу співпрацю».


На знімках: під час проведення святкової акції для дітей «Дива Святого Миколая».

Фото автора.