«У кожній лемківській хаті на Різдво мав бути павук, так само як дідух, як карачун. Павук повинен висіти посередині помешкання. Дуже гарно і врочисто, щоб затишно і таємничо було в оселі з такими оберегами. Наче якийсь дух витав, коли гасили лампу, а від полум’я свічки павук крутився, стояли тіні від постатей людей», — розповідає Марія Янко, мисткиня зі Львова, член Національної спілки народних майстрів України, яка виготовляє зі соломи павуки, а також на майстер-класах навчає цьому дітей і дорослих.

Як створити власноруч такий оберіг, пані Марії показала її мама. Одного разу вона сказала дочці: «Давай я тобі покажу, що ми робили вдома на Різдво».

Цим словом «вдома» вона називала, як і Маріїні бабуся та дідусь, землі на пограниччі Лемківщини та Бойківщини, а нині це територія Польщі, звідки вони були переселені у 1947 році.

Тоді напередодні Різдва збиралася вся родина і спільно виготовляла павук. То він був не тільки оберегом, атрибутом Різдва, а й об’єднував сім’ю.

«Тоді в передсвяткові дні сім’я сиділа за столом, робила павука, то разом з діточками і колядували, що надавало ще більше значення родинного свята. При цьому діти вивчали і колядки, і щедрівки, і віншування», — розповідає Марія Янко.

Виготовляють павуків зі соломи, яку заготовляють ще заздалегідь. Виявляється, що для цього більш придатне житнє стебло, аніж пшеничне, бо воно міцніше, а якщо менш дозріле, то не ламається, не тріскає і довше зберігається. Попередньо готують різної довжини стеблини, з яких роблять ромбики. Окрім ромбиків, виготовляють ще зірочки і ангелики, прикрашають квіточками з кольорового паперу. Чим більше ромбиків, тим гарніший павук. Є великі павуки — на увесь людський зріст, є маленькі мініатюрні. Кожен готовий виріб мисткині — як справжній витвір мистецтва, а кожна соломинка блистить, наче полірована.

«Раніше після свят було заведено павука спалювати. Таким чином ніби знищували все зло, яке він увібрав у себе. Однак після того, як я посиділа біля нього тиждень, мені не хочеться його спалювати. Ось він висить в мене в куточку, крутиться і милує око», — розповідає мисткиня.

Тепер Марія Янко навчає дітей виготовляти павуків. Вона працює у Львівській дитячій школі народних мистецтв, де вчить дітей малювати та розповідає про народні звичаї та народне мистецтво.

«Перед Різдвяними святами кожна дитина робить власноруч для свого дому павука, — розповідає пані Марія і наголошує, що їй особливо приємно, щоб дитина принесла свій виріб додому. Це означає, що про народне мистецтво знатиме більше людей, що про нього не забули.

На завершення Марія Янко зазначає, що не всі люди ще знають, що символізує такий павук, а виявляється у цьому символі — глибокий зміст.

«Згідно з тими легендами, що дійшли до нашого часу, Матір Божа втікала з маленьким Ісусом та Йосипом, рятуючись від Ірода, заховалася в печеру. Коли вже було чути тупіт коней, на яких їхали Іродові воїни, павучок заснував вхід у печеру. Воїни, під’їхавши до печери, побачили, що вхід до неї — у павутинні, ніби туди довго ніхто не заходив, і поїхали далі. Так маленький павук врятував святу родину від Ірода».

Львів.

Фото з архіву Марії янко.