У Бахмутському районі, що знаходиться впритул до лінії розмежування, триває невпинна робота із забезпечення населення належними умовами життя, надання необхідної допомоги та підтримки. «Люди повинні відчувати захищеність і впевненість у завтрашньому дні», — наголосив голова Бахмутської районної державної адміністрації Олексій РОСЛОВ (на знімку) в нашому інтерв’ю.

— Олексію Вікторовичу, які підсумки 2021 року є найбільш значущими в життєдіяльності Бахмутського району?

— Найбільш значущими вважаю ті події, здобутки, перемоги, які покращили умови життя людей, дали поштовх для подальшого розвитку як окремих підприємств, так і галузей загалом, сприяли позитивному іміджу Бахмутського району і Донеччини.

Тривало відновлення пошкодженого житлового фонду в населених пунктах на лінії зіткнення, відкрито нову амбулаторію в с. Іванівське, завдяки програмі Президента «Велике будівництво» введено в експлуатацію об’єкти транспортної інфраструктури.

У червні в Бахмуті після реконструкції відкрито комплекс будівель для розміщення комунального некомерційного підприємства «Донецький регіональний центр спортивної медицини».

Вагомою складовою економіки району є аграрний сектор, і ми пишаємося нашими аграріями. Завдяки невтомній праці й упровадженню сучасних технологій сільгосппідприємства району зібрали щедрий врожай ранніх зернових культур — 153,4 тис. тонн. Наш район посів І місце в області за показниками урожайності, яка у середньому становить 73,1 ц/га.

На жаль, близькість лінії проведення бойових дій ускладнює життя людей, особливо мешканців прифронтової зони, для яких вирішення гуманітарних питань є вкрай важливим.

30 листопада делегація Латвійської Республіки на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Латвійської Республіки в Україні Ілгварсом Клява доставила до Бахмутського району гуманітарний вантаж для мирного населення. Ми глибоко вдячні всім представникам міжнародної спільноти, неурядовим благодійним організаціям, підприємствам, які надають допомогу у вирішенні соціально-економічних питань, пов’язаних із наслідками російської збройної агресії.

У серпні, напередодні Дня шахтаря, 140-річчя свого заснування відзначило ДП «Артемсіль», продукція якого добре відома не лише в Україні, а й далеко за її межами. Крім того, підприємство має потужний туристичний потенціал.  Підприємство презентувало два нові туристичні маршрути, що сприятиме популяризації туристичного потенціалу і Бахмутського району, і Донеччини серед відвідувачів з усієї України та зарубіжжя.

— Назвіть основні характеристики бюджету Бахмутського району на 2022 рік. Якими є пріоритетні завдання на цей рік?

— Нині проект районного бюджету на 2022 рік було схвалено на засіданні колегії Бахмутської райдержадміністрації.

З урахуванням реалізації основного етапу децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування до Бюджетного кодексу України внесено зміни, згідно з якими не передбачено зведення бюджетів на рівні району.

Перерозподілено й повноваження щодо отримання доходів загального фонду і проведення видатків між районною ланкою та новоствореними територіальними громадами. Велика частка повноважень на проведення видатків та отримання доходів відійшла до місцевих бюджетів територіальних громад.

На районному рівні має місце дефіцит коштів у зв’язку з відсутністю чіткого переліку повноважень, наданих органам місцевого самоврядування районного рівня згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», та як результат — визначення та закріплення Бюджетним кодексом України невеликого переліку надходжень для забезпечення виконання функцій органів влади та завдань на рівні району.

Збалансування районного бюджету потребує отримання трансфертів, оскільки перелік усіх видів доходів районних бюджетів, зазначених у статті 64-1 Бюджетного кодексу України, не задовольняє потребу на оплату навіть захищених статей видатків. Так, районний бюджет на 2021 рік станом на 1 липня з урахуванням змін затверджений із дефіцитом, джерелом покриття якого визначено залишки коштів загального фонду районного бюджету станом на 1 січня 2021 року.

У бюджеті на 2022 рік  враховано доходи, які закріплено за районними бюджетами у Бюджетному кодексі України (стаття 64-1), а саме: плата за надання адміністративних послуг, які надаються ЦНАПом райдержадміністрації (750 тис. гривень). На жаль, це дуже мало, тому в 2022 році видатки районного бюджету в основному проводитимуть за рахунок вільного залишку коштів загального фонду станом на 1 січня 2022 року. Крім того, в залежності від того, які показники вільного залишку коштів, плануємо розмістити тимчасово вільні кошти залишку на депозиті у відділенні банку на умовах конкурсу. Разом із тим у  Законі України «Про Державний бюджет на 2022 рік» для районного бюджету передбачена субвенція з державного бюджету для проведення окремих видатків районної ради, спрямованих на виконання повноважень.

У районному бюджеті на 2022 рік плануються видатки на утримання апарату районної ради, а після затвердження річного звіту про виконання районного кошторису за 2021 рік залишки коштів будуть спрямовані на виконання заходів Програми економічного і соціального розвитку Бахмутського району на 2022 рік.

— Які проекти у рамках «Великого будівництва» реалізовано на території Бахмутського району, а які ще втілюються?

— У 2021 році в рамках програми Президента України «Велике будівництво» побудовано шляхопровід через залізничну колію на автомобільній дорозі Київ — Харків — Довжанський (біля ст. Роти), міст на дорозі Бахмут — Кліщіївка — Андріївка, проведено капітальний ремонт мосту через річку Долгенька на автошляху загального користування державного значення Покровськ — Бахмут — Михайлівка (поблизу села Іванівське).

Натепер «Велике будівництво» на території Бахмутського району триває. В стадії реалізації такі проекти: будівництво адміністративної будівлі ЦНАПу у м. Бахмут; капiтальний ремонт будівлі опорного закладу «Торецька загальноосвітня школа I-III ступенів № 6»; реконструкція будівлі Бахмутського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа I—III ступенів № 11 — багатопрофільний ліцей»; реконструкція будівлі Бахмутської загальноосвітньої школи I—ІІІ ступенів № 12; реконструкція будівлі Бахмутської загальноосвітньої школи I—ІІІ ступенів № 18 ім. Дмитра Чернявського; будівництво навчального корпусу для КЗ «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки»; капітальний ремонт автомобільної дороги Т-13-02 КПП «Танюшівка» — Старобільськ — Бахмут на ділянці біля с. Берестове.

— Назвіть обсяги минулорічного відновлення житла у прифронтових населених пунктах Бахмутського району? Яка роль у виконанні цієї роботи Донецької обласної державної адміністрації та інших структур?

— У 2021 році, в рамках реалізації Програми відновлення пошкоджених житлових будинків та об’єктів, Бахмутською райдержадміністрацією спільно з органами місцевого самоврядування та силами підрозділів ДСНС відремонтовано 61 пошкоджений житловий будинок і один соціальний об’єкт: в м. Торецьк — 7 будинків і 1 соціальний об’єкт, у селищі Новолуганське — 32 житлові будинки, у с. Миколаївка Друга — 2 будинки, у смт Зайцеве — 20 будинків.

За підтримки Донецької облдержадміністрації для проведення аварійно-відновлюваних робіт з регіонального матеріального резерву було надано покрівельні матеріали та паливо.

— Якою є ситуація у містах і селах, що знаходяться впритул до лінії розмежування?

— Ситуація в населених пунктах району, що розташовані на лінії зіткнення, є стабільно напруженою. Це обумовлено їх близькістю до місць проведення бойових дій, реальною загрозою обстрілів.

Основною загрозою для населення були й залишаються обстріли, які періодично відновлюються. Майже щоденно фіксуються порушення режиму припинення вогню з боку окупаційних військ та ведуться обстріли територій Світлодарської міської ВЦА (селище Новолуганське, села Травневе, Гладосове, місто Світлодарськ, смт Луганське і Миронівський) та Торецької міської ВЦА (села Шуми, Суха Балка, смт Південне, Нью-Йорк, м. Залізне).

Ускладнена й робота підприємств, що діють поблизу лінії зіткнення. Для безпечного ведення сільськогосподарських робіт, відновлення систем життєзабезпечення населення, пошкодженого житла й об’єктів соціальної сфери необхідне встановлення режиму «тиші» та проведення робіт із розмінування. Цей процес потребує достатньо тривалого часу. Зазначені ризики негативно впливають і на доступ цивільного населення до соціальних, медичних, комунальних послуг.

У 2021 році завдяки спільним зусиллям Донецької облдержадміністрації, СЦКК, моніторингової місії ОБСЄ, штабу ОС було встановлено режим тиші та забезпечено відновлення газо-, водо-, електропостачання на території ПрАТ «Бахмутський Аграрний Союз», ПАТ «Центренерго», Вуглегірської ТЕС, смт Луганське, с. Травневе та с. Гладосове. Також упродовж року спільно зі службою цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України проводилася робота з розмінування місцевості на території Бахмутського району.

— Які найближчі плани прагнете втілити у районі?

— У співпраці з облдержадміністрацією, неурядовими благодійними організаціями, громадами будемо й надалі відновлювати пошкоджений житловий фонд, вирішувати питання щодо покращення транспортного сполучення на території Світлодарської громади. Здійснюватиметься й контроль за використанням земельних ділянок, залучення резервів для наповнення місцевих бюджетів, створення більш комфортних умов для життя громадян.

Зміцнюватимемо й надалі зв’язки з територіальними громадами задля ефективної взаємодії та пошуку шляхів розвитку територій, якими ми спільно опікуємось.

Минулого року Бахмутською райдержадміністрацією та районною радою було запроваджено Конкурс місцевих ініціатив розвитку територіальних громад району на 2021-2022 роки. Між райдержадміністрацією, районною радою та громадами району укладено Угоду про соціальне партнерство. На початку 2022 року за кошти районного бюджету буде проведено фінансування для реалізації в громадах 15 проектів-переможців.

Продовжимо співробітництво з представниками міжнародної спільноти, які підтримують наших громадян в умовах російської збройної агресії. Налагоджуватимемо більш тісні зв’язки з Латвійською Республікою, співпрацюватимемо з неурядовими благодійними організаціями ACTED, ADRA задля вирішення соціальних питань.

Також продовжиться наша співпраця з Міжнародною гуманітарною організацією «Лікарі світу» щодо реалізації програми «Зміцнення системи охорони здоров’я та стійкості громад», яка запроваджена у восьми населених пунктах, в основному — на лінії зіткнення. Програмою передбачено надання гуманітарної допомоги у проведенні ремонту амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів, оснащення їх сучасним обладнанням, залучення до роботи молодих медичних фахівців.

В умовах пандемії актуальним залишається питання вакцинації населення проти COVID-19. У разі недостатньої кількості медпрацівників району для проведення вакцинації мешканців будемо залучати військових медиків.

Донецька область.

Фото Бахмутської районної державної адміністрації.