В Ужгороді побачила світ монографія «Історія Ужгородської гімназії (1613-2013)». Авторами дослідження є Василь Химинець, професор кафедри менеджменту та інноваційного розвитку освіти Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, та Михайло Басараб, заступник директора з науково-дослідної та міжнародної діяльності ЗІППО. Книжка вийшла за сприяння народного депутата України Василя Ковача (на знімку), який традиційно підтримує дослідження з історії, культури та освіти Закарпаття.
Історичні джерела свідчать, що саме 23 листопада 1613 року з ініціативи графа Георгія Другета де Гомонна в Гуменному (нині Східна Словаччина) було засновано перший середній навчальний заклад на території Підкарпатської Русі. Школу в Гуменному називали поширеним на той час терміном «колегіум», пізніше вона набула статусу гімназії. Це була перша гімназія на території історичного Закарпаття і Східної Словаччини, один із перший навчальних закладів такого типу у Східній Європі. 
За роки існування Ужгородська гімназія підготувала велику кількість високоосвічених викладачів вищої школи, науковців, учителів, лікарів, письменників, релігійних діячів, які зробили вагомий внесок у виховання молоді та розвиток Закарпаття та принесли краю світову славу.
Ужгород.