На Прикарпатті визначають три пілотні райони, де є проблеми з водопостачанням та каналізацією, а ще бажання місцевих мешканців та влади виправити ситуацію. З таким завданням в області перебуває експерт швейцарсько-українського проекту з підтримки децентралізації в Україні DESPRO В’ячеслав Козак.
Зустрівшись з головою ОДА Василем Чудновим та його заступником Ігорем Зваричем, експерт розповів, в яких галузях надається допомога та окреслив основні умови участі громад у проектах DESPRO. Швейцарська сторона виступає спонсором у налагодженні водопостачання та водовідведення у сільських населених пунктах, переробки твердих побутових відходів, стимулює поліпшення роботи комунальних підприємств у малих містах. 
За словами пана Козака, DESPRO дає на реалізацію 40 відсотків вартості проекту, 20% має виділити місцевий бюджет, решту коштів можуть покривати або спонсори, або самі мешканці населених пунктів.
Згаданий проект фінансується Швейцарською Конфедерацією через Швейцарське бюро співробітництва (SDC) та впроваджується Швейцарським центром ресурсів та консультацій з питань розвитку (Skat). 
Івано-Франківська область.