Про шляхи розв’язання кризи, який буде державний бюджет на наступний рік, про можливість кадрових змін в уряді розповів в інтерв’ю журналістам у середу Голова Верховної Ради Володимир Рибак.
Пошук компромісу. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак відкидає можливість силового розв’язання кризи в країні і вірить, що найближчим часом усі сторони дійдуть порозуміння.
До того ж він нагадав, що Президент України Віктор Янукович доручив Генеральній прокуратурі провести всебічне розслідування відповідних інцидентів. Винних, підкреслив Голова Верховної Ради, має бути покарано відповідно до законодавства.
«Тому жодної мови про силовий варіант не може бути», — наголосив керівник парламенту.
Відповідаючи на запитання журналістів стосовно доцільності залучення міжнародних посередників до врегулювання кризи, В. Рибак (на знімку) повідомив, що останнім часом він провів низку переговорів із колегами з польського парламенту, а також з очільниками деяких європейських інституцій. За його словами, відбувся обмін думками, досвідом урегулювання політичних конфліктів.
«Але головне — треба, щоб опозиція дослухалася до думок влади, влада почула опозицію, і є повністю можливість у державі, щоб вирішити ті питання, які сьогодні піднімаються», — зазначив він.
В. Рибак наголосив, що політики мають визначити розбіжності в позиціях влади та опозиції, розв’язати проблеми і заспокоїти людей.
Голова Верховної Ради також повідомив, що в п’ятницю має намір зустрітися із Президентом України Віктором Януковичем і поінформувати його про ситуацію в парламенті, зокрема щодо позицій усіх сторін.
Відповідаючи на запитання журналістів, В. Рибак заявив, що не планує проводити жодних виїзних засідань парламенту. «Нікуди виїжджати з цього будинку і проводити сесію я не збираюся», — наголосив він, додавши, що така практика аж ніяк не європейська.
Також В. Рибак висловив думку, що після Нового року Україна та ЄС можуть узгодити час підписання Угоди про асоціацію. За його словами, над цим працює Кабінет Міністрів України. Водночас він висловив сподівання, що найближчим часом відбудуться переговори у тристоронньому форматі Україна—Євросоюз—Російська Федерація.
Кабінет Міністрів. В. Рибак також припустив можливість певних кадрових змін у виконавчій владі, зазначивши, що і Прем’єр-міністр Микола Азаров на останньому засіданні уряду наголосив, що не всі міністри працюють «на найвищому рівні». «Я думаю, якісь зміни будуть, які — у цьому разі вирішувати Президенту нашої держави», — сказав він.
Верховна Рада. Відповідаючи на запитання журналістів, В. Рибак зауважив, що Верховна Рада не буде розпущена.
Керівник парламенту нагадав, що нинішній склад Верховної Ради у плані євроінтеграції зробив те, що не було зроблено протягом багатьох років, і євроінтеграційні закони об’єднали депутатів.
Тому, заявив В. Рибак, він робитиме все, «щоб об’єднати парламент, щоб об’єдналася Україна». «Я думаю, що через декілька днів ми знайдемо порозуміння між опозицією і депутатами, які підтримують владу. Я вірю в це», — наголосив він.
Держбюджет-2014. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак не виключає, що державний бюджет на 2014 рік до кінця грудня ухвалено не буде. У такому разі, на думку керівника парламенту, фінансування в першому місяці 2014 року доведеться здійснювати за показниками січня 2013 року.
Залишається дуже мало часу для розгляду держбюджету-2014, уже всі строки початку розгляду цього законопроекту минули, сказав керівник парламенту.
Він повідомив, що на сьогодні «проект держбюджету на 2014 рік готовий приблизно на 95—97 відсотків, але є позиції, на базі яких здійснюються розрахунки, і вони потребують уточнення». До того ж В. Рибак зазначив, що десь у двадцятих числах грудня показники бюджету буде узгоджено, і тоді його проект уряд представить у Верховну Раду.
«Я не виключаю, що перший місяць 2014 року (тому що я бачу: на сьогоднішній день бюджету ще немає) фінансуватися буде за першим місяцем 2013-го. Такі варіанти у практиці вже були, але це не дуже добре», — сказав В. Рибак.
 
ДОСЛІВНО
 
Голова Верховної Ради Володимир РИБАК:
 
«Я думаю, що ніякого силового варіанта бути не може, тому що це мирна акція, люди мають право виходити і відстоювати свої інтереси».
 
ЦИТАТА
 
Голова Верховної Ради Володимир РИБАК:
 
«Нині треба зробити все, знайти такі питання, щоб об’єдналося суспільство, об’єдналися Схід і Захід, щоб рана, яка є, загоїлась. Ми повинні зробити все, щоб об’єднати державу. Нам тут жити всім разом».
 
 
Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.