Питання щодо дотримання прав осіб, затриманих за участь в акціях 30 листопада і 1 грудня на Майдані Незалежності та на вулиці Банковій у Києві, обговорювали вчора під час засідання Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Голова профільного комітету Валерій Пацкан наголосив, що комітет занепокоєний фактами порушення прав людини під час розгону мирних зібрань 30 листопада і 1 грудня, а також проведенням досудових слідчих дій та оперативно-розшукових дій стосовно учасників цих подій. Комітет, запевнив він, контролюватиме хід розслідування кримінальних справ, порушених за фактами цих подій, в частині дотримання прав осіб, які були затримані за участь у цих акціях, та потерпілих. Також, за його словами, комітет направить звернення до МВС та Генеральної прокуратури стосовно законності створення підрозділу «Беркут», його залучення до припинення мирних акцій — з метою надання вичерпної відповіді для негайного реагування. Крім того, комітет визначить представників, котрі відвідуватимуть, зокрема, слідчі ізолятори з метою моніторингу дотримання прав людини за цими справами.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська пообіцяла стежити за діями прокуратури щодо розслідування справ про побиття мітингувальників.

За її словами, нині затримано 10 осіб: дев’ять — за подіями на Банковій, одна — за подіями біля пам’ятника Леніну. Серед них шість перебувають у лікарні швидкої допомоги, дві особи — в слідчому ізоляторі, ще дві — в ізоляторі тимчасового тримання.

Заступник Генерального прокурора Юрій Ударцов повідомив: на сьогоднішній день органами внутрішніх справ до журналу єдиного обліку внесено 637 заяв та повідомлень про події, пов’язані з проведенням мітингів та інших акцій, які відбулися в Києві. За його словами, органами внутрішніх справ Києва здійснюється досудове розслідування у 24 кримінальних провадженнях. Слідчими прокуратури Києва відкрито 10 кримінальних проваджень. «Ми повинні об’єктивно, неупереджено захищати права як працівників органів внутрішніх справ, так і журналістів та постраждалих людей», — наголосив Ю. Ударцов.

Заступник Генерального прокурора розповів, що проти працівників «Беркута» відкрито три кримінальні провадження.

Він повідомив, що до медичних установ звернулося 242 особи. Зокрема, 73 працівники міліції, військовослужбовці внутрішніх військ, із яких 48 госпіталізовано. Крім того, на стаціонарне лікування направлено 62 цивільні особи, з яких чотири — журналісти. Госпіталізовано четверо людей. Також постраждав один народний депутат, але він не госпіталізований, та четверо іноземних громадян, які від госпіталізації відмовились.

Прокурор Києва Микола Бескишкий зауважив, що організація акцій є не дуже досконалою, процес неконтрольований. Він наголосив на необхідності звільнення державних установ, адже блокування їх — це не європейські методи, а злочин.

У підсумку народні обранці визнали роботу правоохоронних органів щодо розслідування кримінальних справ недостатньою.

 

Зліва направо: народні депутати Ірина Луценко, Мустафа Джемілєв, начальник Головного управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України Євген Максаков, прокурор міста Києва Микола Бескишкий, заступник Генерального прокурора України Юрій Ударцов і голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.