До редакції газети «Голос України» звернулися читачі із знаного опришківського верховинського села Колочава Хустського району. Там живе, до речі, щонайменше 95 наших передплатників. Люди скаржаться, що у школі № 1, у якій навчається понад чотири сотні дітей, — учні повинні сидіти у пальтах і куртках через холоднечу в класних приміщеннях.

По роз’яснення ситуації наш кореспондент звернувся до голови Колочавської сільради Василя Худинця. Очільник села підтвердив, що факт мав місце. А тепла не вистачало якихось два дні, оскільки після майже місячних новорічно-різдвяних канікул директор школи Михайло Кий почав нагрівати триповерхове приміщення площею понад п’ять тисяч квадратних метрів з дня відновлення навчального процесу. А треба було напередодні, зважаючи на сильні морози, — на повну потужність запустити котельню. Правда, і з котельнею проблема. Вона, як і ця велика школа, — ще радянських часів побудови. Тепло подається за кілька десятків метрів під землею. А на оновлення системи опалення потрібно, за попередніми розрахунками, — щонайменше півсотні мільйонів гривень. Цих коштів місцева казна не має. І їй не під силу такий обширний ремонт.

І все ж, за словами В. Худинця, опісля було відновлено відносний температурний режим. Правда, проблему натепер знято, оскільки за ухвалою комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ і НС) дітей відправлено на дистанційну форму навчання через поширення коронавірусної інфекції. А тепло з котельні запустять уже за дві доби до відновлення звичного навчання.

Загалом надія на оновлення системи опалення школи у голови лише на гранти з енергозбереження...

Закарпатська область