Відкриваючи урочистий захід, на який прибули гуцули із Закарпаття та Івано-Франківщини, голова Ясінянської територіальної громади Андрій Делятинчук (на знімку третій праворуч) наголосив: «В українській історії є розділ, у котрому йдеться про те, як наші українці, люди із Закарпаття, хотіли свободи та незалежності від окупанта та врешті приєднатися до Великої України. Це було 103 роки тому. У 2014-му Небесна Сотня продовжила змінювати Україну, нині тисячі наших воїнів продовжують виборювати незалежність для нашої держави. Ми маємо пишатися такими героїчними подвигами наших прадідів, батьків, братів та сестер».

Він нагадав, як під час розпаду Австро-Угорської імперії і перемоги національного повстання у Львові 1 листопада 1918-го населення Буковини і Закарпаття прагнуло об’єднатися із ЗУНР. 8 листопада мешканці гірської Ясіні і навколишніх сіл на велелюдному вічі проголосили возз’єднання закарпатської Гуцульщини з Україною та обрали Гуцульську Народну Раду, до якої увійшли 42 депутати на чолі зі Степаном Клочураком, колишнім студентом Віденського університету, офіцером австрійської армії. У своєму виступі перед депутатами він заявив: «Я певний, що між членами Ради не буде спору, що у всіх нас є тільки одна мета, одна ціль — з’єднання зі своїми кровними братами-українцями, з’єднатись з Україною». У грудні представники ГНР на Будапештському і Сигітському конгресах, організованих угорським урядом, рішуче виступили проти планів залишити край у складі Угорщини. 22 грудня 1918-го Ясіню захопив угорський жандармський батальйон. Діди й прадіди багатьох мешканців Ясіні та навколишніх сіл у ніч на 7 січня 1919-го у складі озброєного загону зі 109 осіб (86 гуцулів, 23 старшин і вояків-добровольців Української галицької армії) взяли в полон понад 500 військових. Було захоплено залізничну станцію, пошту, всі урядові установи. 8 січня 1919 року загальні збори мешканців Ясіні та округи проголосила незалежну державу — Гуцульську Республіку.

«Тоді гуцули закликали до збройного опору угорському пануванню. Гасло «Най живе один великий український народ від Тиси аж по Чорне море і гори Кавказа! Най живе і пишається наша велика одноцільна Українська Республіка!» знали у кожному селі, — каже племінник Степана Клочурака 87-річний Іван Клочурак, мешканець села Чорна Тиса. — У наступні дні понад тисячу гуцулів із загону народної оборони роззброювали угорські війська. За ними була майже вся Гуцульщина — Рахів, Великий Бичків, Сигіт (нині — місто Сігету-Мармацієй, Румунія)». Гуцульська Республіка проіснувала до румунської окупації 11 червня 1919-го.

На вічі також виступили полковник Томас Матулявичус (Литва) (на знімку другий ліворуч), який перебував у Ясіні у рамках Міжнародного союзницького проекту «Україна — стратегічний партнер НАТО заради миру і безпеки у світі», та капітан Дж. Венном (Канада), які наголосили на важливості берегти такі цінності, як воля і незалежність.

Військовослужбовці ЗСУ і НАТО взяли участь у подячному молебні, який відслужив капелан, протоієрей ПЦУ Дмитро Каран у Струківській церкві (Вознесіння Господнього), що занесена до Списку світової спадщини ЮНЕСКО, а також у низці інших заходів. Разом із представниками обласної та районної влади вони поклали квіти до пам’ятника президенту Гуцульської Республіки Степану Клочураку, що височіє на площі перед сільським краєзнавчим музеєм.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.