На брифінгу виступили Микола Балан, Євгеній Єнін і Микола Лукашук.

А сам командувач Нацгвардії генерал-полковник Микола Балан заявив про своє звільнення. Також у області створять резерв ліків для поранених.

Про це заявили учасники брифінгу в Дніпропетровській облраді.

Як повідомляла наша газета, у ніч на 27 січня на території Південного машинобудівного заводу двадцятирічний солдат термінової служби Нацгвардії Артем Рябчук з автомата Калашникова розстріляв варту НГУ. Після чого втік зі зброєю. Внаслідок стрілянини п’ятеро осіб загинули, ще стільки само дістали поранення. Правоохоронці шукали стрільця кілька годин та затримали його в місті Підгородному. За фактом вчиненого розпочато кримінальне провадження.

«По-перше, хочу висловити вдячність дев’яти бригадам медицини катастроф обласного центру, лікарям ОКЛ ім. Мечникова та міської лікарні № 16, які доклали чималих зусиль, щоб урятувати поранених. А також обласній станції переливання крові, де протягом дня приймали донорів, які погодилися здати кров для постраждалих. Наразі до кровоздачі приєдналися вже сорок осіб. Обласною радою буде розглядатися питання про виділення коштів для створення додаткового запасу медикаментів у медзакладі. У лікарні ім. Мечникова є все необхідне. Але наші медики мають бути забезпечені по максимуму і навіть більше. Нинішня трагедія стала підтвердженням цього», — розповів голова облради Микола Лукашук.

На брифінгу також було озвучено інформацію про те, що на момент злочину в КБ на охорону заступили 23 військовослужбовці. П’ятеро з них несли службу, решта перебували в кімнатах відпочинку. Вісім неозброєних нацгвардійців, почувши постріли, забарикадували вхід у приміщення і цим урятували собі життя.

«Не можу оминути героїзм бійців Національної гвардії, які активно чинили опір правопорушнику і, ризикуючи власним життям, забарикадувалися в приміщенні, не даючи у такий спосіб поставити під загрозу життя інших військовослужбовців зміни, які перебували в кімнаті відпочинку. А також героїчні дії іншого тричі пораненого військовослужбовця. З усім тим він зміг втекти та оперативно повідомити всі чергові служби про сигнал тривоги і почати відповідне реагування», — заявив заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

Наразі слідчі працюють на місці злочину та у помешканні затриманого. Про причини та мотиви поки що не розповідають. Зазначають лише, що щоденний медогляд та психологічна перевірка відхилень у затриманого не виявили.

«За будь-яким злочином стоять причини. Наша мета сьогодні — з’ясувати, що стало мотивом такої жорстокості нацгвардійця. Командування полку відсторонено від обов’язків, щоб не втручатися і не впливати на перебіг слідства. Постраждалим у лікарнях ми передали допомогу, а сім’ї загиблих отримають по одному мільйону вісімсот тисяч гривень компенсації», — зазначив Микола Балан, додавши, що вже подав рапорт про відставку та скерував відповідні клопотання Президенту України.

Дніпро.

Фото Дніпропетровської облради.