З огляду на складну ситуацію з COVID-19, прийнято рішення провести нараду у форматі відеоконференції.

«Парламентська асамблея організації Північноатлантичного договору (ПА НАТО) підтримала ініціативу Верховної Ради щодо проведення в Україні весняної сесії асамблеї, яка має відбутися в Києві 27—30 травня 2022 року, — сказав глава парламенту. — Проведення в Києві такої сесії сприятиме підвищенню авторитету нашої країни загалом у світі та на євроатлантичному просторі зокрема. Особливо з урахуванням прагнень нашої держави щодо набуття членства в Північноатлантичному альянсі». За словами Руслана Стефанчука, сесія Парламентської асамб-леї складатиметься із цілої низки заходів: пленарного засідання, засідань комітетів, протокольних заходів, ознайомчих візитів тощо. Очікується прибуття до 600 гостей. «Комплексне вирішення цього питання пов’язано з організацією загальнодержавного заходу і вимагатиме залучення всіх зусиль: і Кабінету Міністрів, і Офісу Президента, і низки міністерств та відомств», — за- уважив Руслан Стефанчук.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина подякувала Руслану Стефанчуку за те, що він приділяє особисту увагу організації заходу високого рівня. «Це останній захід представників НАТО, який буде проводитися на території України перед самітом НАТО у Мадриді, куди буде запрошений Президент України і де буде за- тверджуватися стратегічна концепція НАТО на наступні 10 років», — зауважила представниця уряду. Вона підтвердила, що кілька місяців тому в Україні перебували представники міжнародного секретаріату ПА НАТО, які спілкувалися з представниками апарату Верховної Ради та підтвердили високий рівень готовності. «З боку уряду ми готові надати всю необхідну аналітику, дані та пропозиції», — сказала О. Стефанішина і запропонувала за результатами наради всі питання, які стосуватимуться збору та підготовки інформації, спрямовувати безпосередньо в уряд. «Важливо, що ми прийматимемо велику кількість делегацій, і ці заходи треба використати також і для того, щоб отримати максимальну кількість публічних заяв на підтримку українських євроатлантичних прагнень», — сказала вона. Відтак закликала народних депутатів, які представляють групи дружби з країнами—членами НАТО активізувати роботу в напрямі взаємодії і в цьому контексті також.

Під час наради затверджено персональний склад організаційного комітету, а також створено робочу групу в складі народних депутатів, працівників апарату Верховної Ради, секретаріату Кабінету Міністрів та центральних органів виконавчої влади. Очолив робочу групу керівник апарату Верховної Ради Вячеслав Штучний. Він повідомив, що місцем проведення весняної асамблеї стане КВЦ «Парковий». «Міжнародний секретаріат опрацював пропозиції та зупинився на КВЦ «Парковий», — повідомив В. Штучний. — Але КВЦ надає нам можливість тільки орендувати приміщення, тож треба визначитися з необхідністю залучення компаній та проведення процедур закупівель. Уже підготовлено технічний райдер, і це великий обсяг роботи. Тому маємо залучити сторонні організації, які, наприклад, були залучені до організації заходів, присвячених 30-річчю Незалежності. Це основне питання над яким маємо працювати і визначитися з цього приводу вже в лютому».

Водночас Голова Верховної Ради Р. Стефанчук акцентував увагу на тому, що всі тендери із закупівлі послуг, як і завжди, проводитимуться у ви- значений законом спосіб.

Учасники засідання також обговорили та затвердили основні напрями роботи з підготовки та проведення весняної сесії ПА НАТО. А перший заступник міністра фінансів Денис Улютін поінформував, що в цьогорічному бюджеті передбачено 51,3 мільйона гривень на проведення ПА НАТО. «Нині ми не бачимо проблем щодо фінансування цього заходу», — зауважив він.

Наступне засідання оргкомітету вирішено провести в березні 2022 року. Точну дату визначать у робочому порядку.