На знімку: під час зустрічі представників обласної влади Луганщини і командування ОТУ «Північ» із представниками європейських медіа.

Про військово-політичну, безпекову та гуманітарну ситуацію в Луганській області йшлося на зустрічі виконувача обов’язків голови облдерж-адміністрації Олексія Смирнова та заступника командира оперативно-тактичного угруповання «Північ» полковника Ярослава Пистуна із представниками європейських медіа в рамках проекту Академії української преси «Прес-тури для іноземних журналістів до України».

Олексій Смирнов, зокрема, повідомив, що внаслідок збройної агресії РФ з 2014 року на підконтрольній українській владі території Луганської області загинули 258 цивільних осіб, серед яких вісім дітей. Упродовж 2014—2022 років унаслідок бойових дій зазнали поранення різного ступеня важкості 467 осіб, серед яких 23 дитини. За цей же час пошкоджено 467 об’єктів інфраструктури, з яких вісім установ охорони здоров’я, 27 навчальних закладів, три об’єкти соцзахисту населення, 12 мостів, 185 об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури, десять закладів культури і спорту тощо. Повністю зруйновано 6459 будинків приватної власності та 89 промислових об’єктів.

У Сєвєродонецькому та Щастинському районах Луганщини спостерігається найбільш складна ситуація із забрудненням вибухонебезпечними предметами. Із липня 2014 року до кінця 2021-го піротехнічними розрахунками ДСНС обстежено майже дев’ять тисяч гектарів території, вилучено та знешкоджено 170719 вибухонебезпечних предметів.

Заступник командира ОТУ «Північ» полковник Ярослав Пистун, розповідаючи іноземним журналістам про військово-політичну та безпекову ситуацію, зазначив: «Україна прагне виконання Мінських домовленостей та дипломатичного врегулювання російсько-українського конфлікту. Оборонці України роблять усе можливе для запобігання поширенню російської агресії та для безпеки цивільного населення по обидва боки від лінії розмежування. Ми відчуваємо підтримку та висловлюємо вдячність країнам — партнерам України, державам — членам ЄС та НАТО за непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності нашої держави».

Наскільки можливим є повномасштабне вторгнення військ РФ на територію України? Відповідаючи на це запитання, заступник командира ОТУ «Північ» зауважив, що нині поблизу кордонів України налічується приблизно 130 тисяч військовослужбовців та велика кількість техніки РФ, що становить серйозну загрозу, але цих сил недостатньо для повномасштабного наступу на територію України.

«Ці сили, перебуваючи в безпосередній близькості до України, є силою політичного шантажу, — наголосив Ярослав Пистун. — Ми маємо бути готові до будь-якого сценарію, і ворог повинен знати, що легкої прогулянки не буде».

Луганська область.

Фото прес-служби Луганської облдержадміністрації.